Ali Bayramov: Türk sigorta pazarından yararlanmalıyız

Azerbaycan TÜGAP (Türkiye Girişimci Acanteler Platformu) Kurucu Başkanı Ali Bayramov, Türkiye sigorta pazarının gelişip belli bir konuma gelmesine rağmen Azerbaycan sigorta pazarının sorunları olduğunu belirterek, ” Türk sigorta pazarından yararlanmalıyız” dedi.

Ali Bayramov, Azeri yayın organı fins.az’ye açıklamalarda bulundu. “Türkiye sigorta pazarının gelişip belli bir konuma gelmesine rağmen maalesef Azerbaycan sigorta pazarımızda sorunlar var” diyen Bayramov sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorunları ortadan kaldırmak ve kalitelerini artırmak için Tügap Azerbaycan’ı platformunu oluşturduk. Kalite, esas olarak temsilcinin bilgi ve deneyimiyle ilgilidir. Daha kaliteli bir acente pazarı, ek kar ve ek sigorta primleri anlamına gelir. Aynı zamanda sigorta pazarını büyütmek ve bunun sonucunda ekonomiye olumlu katkı sağlamak ana hedefimiz. Tügap’ın kuruluşundan bu yana online etkinlikler yapıyoruz. Birkaç aydır Türkiye’nin önde gelen sigortacılarını davet ederek sigorta acentelerini ilgilendiren konularda ücretsiz dersler veriyoruz.”

TÜGAP Azerbaycan’ın amacının Türkiye’ki kardeş ve meslektaşlarıyla bir araya gelerek onların tecrübelerini Azerbaycan’da daha iyi bir acente pazarı oluşturmak için kullanmak olduğunu ifade eden Bayramov, “Bu konudaki alanlarımızı oluşturduk. “TÜGAP Öğrencisi” diye bir alanımız var. Bildiğiniz gibi bazı üniversitelerimiz sigorta dersleri veriyor. Sigortacı olmak isteyen öğrencileri bu platforma davet ediyoruz. Onları desteklemek ve deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz ki yakın gelecekte hem pazarımıza katkıda bulunsunlar hem de kendileri için çalışma koşulları yaratsınlar. İkinci alanımız “TÜGAP Kadın Temsilcileri”. Ülkemizde kadın acentelerimizin sayısını artmasını istiyoruz. Tüm temsilcilerimize teknik destek vermeye hazırız. Her iki alanda da liderler atandı. Elgun Umarov, TÜGAP Öğrencisi’nin başkanı, Laman Babayeva ise TÜGAP Kadın Temsilcileri’nin başkanı. Çalışmalarımızız çoğunlukla online olarak yapıyoruz.” dedi.

Zorunlu araç sigortasında Azerbaycan çok iyi

Türkiye ve Azerbaycan sigorta piyasaları arasındaki farklara değinen Ali Bayramov, “Genele bakıldığında pazarlar arasında önemli farklar yok. Türkiye pazarı bir zamanlar yabancı yatırıma o kadar açıktı ki, sonuç olarak sigorta pazarının çoğu yabancı sigortacılardan oluşuyor. Bu, Türk sigortacılarına büyük bir deneyim getirdi. Tecrübe ve bilgi açısından da Türkiye’den öğreneceğimiz çok şey var. Ancak piyasalarımız o kadar farklı değil. İstatistiklere bakarsak, oradaki nüfusun daha çok zorunlu sigortaya odaklandığını görebiliriz. Doğru, daha fazla ürün var. Sigortacılarımız bu alanda pasif. Ancak Türkiye’de çoğu zaman müşterilerin isteklerine göre çeşitli ürünler yapılabiliyor. Dijitalleşme açısından ise Türkiye pazarı dünyadaki bazı gelişmiş pazarların gerisinde kalıyor. Özellikle Türkiye dijital satış kanalları açısından geride kalıyor. Pazarımız bazı açılardan Türk sigorta pazarını geride bırakıyor. Örneğin zorunlu otomobil sigortası. Bu göstergemiz küresel ölçekte bir başarı olarak kabul edilebilir. Büyük ülkelerde bile zorunlu araç sigortasının dijitalleşmesi Azerbaycan’daki kadar gözlenmiyor.” diye konuştu.

Acentelik Azerbaycan’da çok geri kaldı

Azerbaycan’da acente sayısını bir an önce artırmak istediklerinin altını çizen Bayramov sözlerini şöyle tamamladı: “Aslında kaliteye nicelikten çok değer veriyoruz. Bildiğiniz gibi, acentelerimizin büyük çoğunluğu zorunlu sigorta ile uğraşmakta. Ancak, insanların ve işletme sahiplerinin ihtiyaç duyduğu pek çok gönüllü sigorta türü var. Bu aydınlanmayı gerçekleştirmek acentelerin görevi. Acente deneyimli ise, herhangi bir ticari kuruluşa başvurabilir, bunların risk analizini yapabilir ve bunlara dayalı sigorta ürünleri sunabilir. İşletme sahibi risklerin bir kısmını alır, ancak bir kısmını sigortalatır. Sigorta piyasasının gelişiminde acentelerin rolü çok büyüktür. Ülkemizde bu alan çok geride. Amacımız, bu geri kalmışlığın üstesinden gelmek için acentelere destek olmaktır.”