18 yaş altına BES’in yolu açılıyor

Uzun zamandır beklenen 18 yaş altına BES’e yeşil ışık yandı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Ekonomi Reformları toplantısında yaptığı konuşmada, BES’in geldiği noktadaki başarısına vurgu yaparak, sistemin daha da hızlı büyümesi için bir dizi yeni çalışmaların önünü açtıklarını söyledi.

Mali güvenliğin en büyük hedefleri olduğunu ifade eden Erdoğan, yeni dönemde dört sütunun yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olduğunu belirtti. Erdoğan’ın açıklamasında katılım finansı, sigorta ve özellikle BES konuları gündeme geldi.

KATILIMA YENİ DÜZENLEME VE TAHKİM SİNYALİ

Finans sektörünü iyileştirmek üzere, varlık yönetim şirketlerinin rekabetçi ve kurumsal yapıda faaliyet gösterebilmeleri için uygulanan damga harç ve kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi istisnasını süresiz hale getirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılım finansı konusunda da düğmeye bastıklarını belirtti. Katılım finans sektörünün gelişimini hızlandıracak yeknesak bir kanuni düzenleme hazırladıklarını belirten Erdoğan, “Katılım ve finans sektörü tek çatı altında toplanacak. Merkezi bir danışma kurulu da devreye girecek. Katılım finans tahkim mekanizması kuruyoruz. Altyapıyı geliştirmek için de bir dizi adım atılacak.” dedi.

18 YAŞ ALTINA BES İÇİN ENGELLER KALKIYOR

Finansal sektörün sigorta ayağını da ihmal etmeyeceklerini ifade eden Erdoğan, özellikle BES tarafında önemli açıklamalarda bulundu. “BES’in gelişmesine katkı sağlıyoruz” diyen Erdoğan, “Sektörün 18 senede gösterdiği performans bireysel emeklilik sisteminin halkımız nezdindeki konumunu göstermiştir. İçinden geçtiğimiz dönem bu alanda yeni reformların vaktinin geldiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

18 yaş altına BES yolunun açılacağını belirten Erdoğan, “Nüfusumuzun %25’ini oluşturan 18 yaş altındaki çocukların sisteme girebilmesinin önündeki engelleri kaldırıyoruz. Tasarruf alışkanlığı ve finansal okuryazarlığın küçük yaştan itibaren kazandırılması teşvik ediyoruz. Bu süreci %25 destek katkısıyla destekleyerek kamunun üzerine düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz” dedi.

Sandık, vakıf ve dernek gibi kuruluşlardaki emeklilik birikimlerinin BES’e aktarımına imkan vereceklerini de sözlerine ekleyen Erdoğan, BES hakkında açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Sistemi eğitim, sağlık ve hayat sigortaları gibi çeşitli tasarruf ürünleriyle entegre ederek uygun maliyetler ve devlet destekleri ile vatandaşın hizmetine sunuyoruz.”