Ever Given’in yarattığı hasarlara çözüm aylarca sürebilir

Önemli bir ticaret rotası boyunca trafiği bir hafta boyunca tıkayan Ever Given isimli konteyner gemisi Süveyş Kanalı’ndan kurtarıldı.

Mısırlı yetkililer, geçiş için bekleyen gemilerin yaklaşık üç gün içinde kanaldan geçmesini beklerken, uzmanlar küresel denizcilik ticareti üzerindeki zincirleme etkinin çözülmesinin aylar sürebileceğini söylüyor.

Birleşik Krallık P&I Kulübü, geminin Koruma ve Tazminat (üçüncü şahıs) yükümlülükleri için sigortalı olduğunu doğruladı. Geminin kendisi ve kargosu ayrı ayrı sigortalı.

Birleşik Krallık P&I Kulübü, herhangi bir gizli sigorta veya olası talep ayrıntıları hakkında yorum yapmazken, tüm geçerli tazminat taleplerinin gemi sahibi tarafından dikkate alınacağını söylüyor. Sigortacı, Hollanda’nın Rotterdam kentine gitmekte olan geminin kanaldan Akdeniz’e geçerken şiddetli rüzgar nedeniyle karaya oturduğunu söyledi.

Geminin tüm mürettebatı güvende ve herhangi bir sorumluluk, kirlilik veya kargo hasarı bulunmuyor.

Tahminler, tıkanmanın neden olduğu kesintinin küresel ticareti günde 6 milyar ila 10 milyar dolar arasında etkilediğini gösteriyor. Fitch, hayati önem taşıyan su yolundaki kesintiyi “reasürans endüstrisi için büyük bir zarar olayı” olarak değerlendirmişti.

Derecelendirme kuruluşu, olayın küresel reasürörlerin kazançlarını azaltacağına, ancak kredi profillerini önemli ölçüde etkilemeyeceğine ve konteyner gemisinin karaya oturmasının bir sonucu olarak deniz reasürans fiyatlarının daha da artacağı öngörüsünde bulundu.