AXA Sigorta’dan 19 Mayıs mesajı: İnsanlığın gelişimi için gençlerle birlikteyiz

AXA Sigorta son iki senedir gençlerle ilgili projelerine hız verdi. Sektörel reklam klişelerinin aksine, yürüttüğü iletişim çalışmalarıyla bunun sinyallerini daha önceden vermeye başlayan AXA Sigorta, son dönemde gençlere yönelik faaliyetlerini geniş bir yelpazede yürüttü. AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı öncesinde konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayarak, “Genç yetenekleri desteklemek için spordan inovasyona, iklimden sanata birçok adım atıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlik ve sporu tek potada erittiği milli bir bayramımız var, çünkü spor insanlara aynı anda hem sağlıklı yaşamı hem iş ahlakını hem de insani değerleri aşılayan çok özel bir kültür” dedi.

****

Son iki senedir bir gençlik atağı yaptığınızı görüyoruz. Yalnızca reklamlarla sınırlı kalmıyor, gençlere yönelik faaliyetlerinizi geniş bir yelpazede yürütüyorsunuz. Bunların arasından üniversitelerle olan yoğun ilişkiniz de dikkat çekiyor. AXA Sigorta neden üniversitelerle bu kadar yakından ilgileniyor?

Doğru, senin de söylediğin gibi iletişim çalışmalarımızda gençlere uygun, proaktif ve eğlenceli bir dil kullanmaya özen gösteriyoruz çünkü gençler hem sektörümüzün hem de ülkemizin geleceği. Gençleri günden güne iş süreçlerimize dahil etmeli ve aramıza almalıyız. Yoksa zamanın ruhunu yakalayamaz ve insanlığın gelişimi için gerekli dinamik değişimleri gerçekleştiremeyiz. Biz de AXA Sigorta olarak “Gençlerle Birlikte Hareket Ediyoruz” mottosuyla genç yetenekleri desteklemek için spordan inovasyona iklimden sanata birçok adım atıyoruz ancak üniversiteler bunların arasında özel bir yere sahip.

Üniversiteler farklı sosyoekonomik kesimler ve coğrafyalardan binlerce gencin buluşma noktası olduğu için çok değerli. Üniversitelerle iletişimimizi güçlü tuttuğunuzda gençlikle olan bağımız da sağlam oluyor. Bu nedenle özellikle de üst düzey yöneticilerimizle üniversitelerdeki kariyer günleri ve fuarlarına katılmayı, çeşitli zirve ve paneller aracılığıyla gençlerle bir araya gelmeyi önemsiyoruz. Gençlerle diyalog kurarak hem onların ihtiyaçlarını anlıyoruz hem de kendimizi, işimizi ve onlara sunabileceğimiz fırsatları onlara anlatıyoruz. Uzun dönem staj programımız AXIS AXA Intern Story gibi olanakları anlatarak onları birlikte bir öğrenme yolculuğuna çıkmaya davet ediyoruz. Bunun yanı sıra üst düzey yöneticilerimiz dijital dönüşüm, finans, girişimcilik, sigortacılık ve liderlik temaları etrafında düzenli olarak gençlerle bir araya gelerek deneyimlerini aktarıyor.

Üniversitelerde etkinlikler

Ben de bizzat bu etkinliklere katılmaya özen gösteriyorum. Mesela 9 Eylül Üniversitesi Gelişim Zirvesi’nde ve lider mezunlardan biri olarak katıldığım İTÜ Different Future Summit ve İTÜ Mezun Arılarla Soru Cevap etkinliklerinde meslek hayatındaki deneyimleri paylaşırken üniversiteli gençlerin sorularını da yanıtladım. Benzer biçimde platin sponsoru olduğumuz ODTÜ Online Gelişim Zirvesi’nde şirketimizin İcra Kurulu Üyelerimiz Sanem Çıngay ve Tuba Karataş Arıcan kariyer yolculuklarını paylaşarak başta genç kadınlar tüm gençlere gelecekleri için yol gösterdi. Bu buluşmaları her daim söyleşi ile sınırlı tutmuyoruz tabii; ana sponsoru olduğumuz Galatasaray Üniversitesi CaseCamp Zirvesi’nde Satış ve Pazarlama Başkanımız Firuzan İşcan hem gençlerle bir araya geldi hem etkinlikte 25 yetenekli öğrencinin katılımı ile pazarlama vaka çalışmaları gerçekleştirildi. Üniversiteler konusunda dikkat ettiğimiz bir başka faktör ise Türkiye’nin dört bir yanındaki okullara ve gençlere ulaşabiliyor olmak. Örneğin sponsoru olduğumuz KTÜ Endüstri Mühendisleri Kulübü Ulusal Vaka Analizi Yarışması’nda şirketimizin Kurumsal Teknik ve Hasar Başkanı Mert Ekitmen ve Kurumsal Teknik ve Hasar Direktörü Atilla Zorkirişçi farklı illerden 25 mühendislik öğrenciye yarışma öncesinde bir araya geldi. Üniversitelerle olan yoğun takvimimizin sonucunda iki yılda Türkiye’nin dört bir yanından 20’yi aşkın üniversitede 25 bin gence ulaşma fırsatı yakaladık.

Sigorta sektörünün geleceği için yeni bir neslin yetiştirilmesine de Gelecek Fakültesi adlı eğitim programınızla destek oluyorsunuz. Gelecek Fakültesi’nde ne yapılıyor tam olarak?

Gençleri sigortacılık mesleği ile tanıştırmak sektörümüzün devamlılığı ve gençlerin istihdamı adına çok önemli. Üniversitedeki kariyer günlerinde bunu bir nebze başarıyoruz ama sektöre direkt olarak insan yetiştirdiğimiz önemli bir girişimimiz var; Gelecek Fakültesi. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile birlikte düzenlediğimiz bu program liderlik, zaman yönetimi, dijital pazarlama, risk danışmanlığı gibi pek çok farklı konuda online ve sınıf içi uygulamalı eğitimler barındırıyor. Adeta bir yüksek lisans programı gibi tasarladığımız Gelecek Fakültesi 2020 yılında ilk mezunlarını verdi. Ne mutlu ki Türkiye’de eşi benzeri olmayan eğitimler sunarak sigorta acentelerimizin sürdürülebilirliğini ve gençlerin mesleki donanım kazanmasını sağlıyoruz.

Sektöre ve geleceğine yatırımın dışında gençlere maddi destek sunduğunuz projeleriniz de var sanırım. Bu noktada merak ettiğim şey şu: AXA Sigorta’nın bir projeyi desteklemesi için ne gerekiyor? Desteklediğiniz projeler neye hizmet ediyor?

AXA Sigorta’da bizim parolamız “İnsanlığın gelişmesi adına insanlık için önemli olan korumak” diyebilirim. Biz sigortacılar olarak insanlığın korunması gereken değerlerini çoğaltmak, dirençli kılmak ve geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Bu bayrak yarışında gelecek nesil bizim doğal ortağımız oluyor. Gençlere ilham kaynağı olmak ve fikirlerini, gelişimlerini desteklemek için farklı destek modellerimiz var. En basit modelde “eğitimde fırsat eşitliği” ilkesiyle Anadolu Bursiyerleri programı kapsamında Koç Üniversitesi’nde iki gencin eğitim hayatları boyunca tüm masraflarını üstleniyoruz. Maddi kaygıların en aza indirgendiği bir üniversite yaşamı gençlerin eğitimine rahatça odaklanmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra proje bazlı desteklerimiz var. Proje desteklerimizde bilim, teknoloji ve inovasyon öne çıkıyor çünkü Sigorta 4.0 stratejimizin de ortaya koyduğu üzere inovasyonla beslenen ve besleyen bir sigorta şirketiyiz. Gençler de bu alanlarda şahane parlak fikirlere sahipler, bunları hayata geçirmeleri için onlara destek olmak çok güzel bir yatırım. Örneğin İTÜ Rover Takımı’nın Mars için geliştirdiği insansız hava aracı projesi, YTÜ Racing Takımı’nın elektrikli yarış aracı üretme projesi, Ege Üniversitesi Experience+ Mühendislik Atölyesi’nin yeşil ve temiz araçlar geliştirmeye yönelik çalışmaları ve hidrojenin alternatif enerji kaynağı olarak yaygınlaşmasını hedefleyen Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin Hidroana projesini destekliyoruz. Bunların yanı sıra ağaç yaşken yetişir diyerek Beyond Dreams Muğla Milas Ören Köyü Ortaokulu çocuklarının yarışma ve laboratuvar masraflarına destek veriyoruz.

İnovasyon ve teknolojiye odaklanmanın yanı sıra spor alanında da gençleri destekliyorsunuz. Biraz bahsedebilir misiniz, AXA Sigorta spor kulvarında kimlerle birlikte yürüyor?

Gençlere olan desteklerimiz spor alanına da uzanıyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı belki de bunu konuşmak için iyi bir vesile… Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlik ve sporu tek potada erittiği milli bir bayramımız mevcut çünkü spor insanlara aynı anda hem sağlıklı yaşamı hem iş ahlakını hem de insani değerleri aşılayan çok özel bir kültür. Gençlerin sporla yetişmesi, hareketli bir yaşama özendirilmesi ve genç sporcuların profesyonel olarak hayallerini gerçekleştirmek için desteklenmesi gerekiyor. Biz de bu doğrultuda Türkiye Voleybol Federasyonu Lisesi’ne verdiğimiz burs desteği ile de genç sporcuların yolcuğuna destek oluyoruz. Öte yandan “İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” yetiştirme hedefiyle çalışan Cumhuriyet ile yaşıt Altınordu Futbol Kulübü ile çok güzel “Değerler Ortaklığımız” bulunuyor.

Son olarak “Gençlerle Birlikte Hareket Ediyoruz” kapsamında gelecekte planlarınız neler?

“Gençlerle Birlikte Hareket Ediyoruz” mottosuyla daha gidecek çok yolumuz, insanlığın gelişimi için atacağımız çok adım var çünkü gençlerimizin sınırsız bir potansiyeli, bir yaratma açlığı bizim de doğru orantılı olarak onlara destek olmak, onlarla birlikte çalışmak için büyük bir heyecanımız var. AXA Sigorta’da ancak gençlerle birlikte birbirimizden öğrenerek ilerleyebileceğimize inanıyoruz. Dolayısıyla gençlere olan desteklerimiz tam hız devam edecek. Türkiye’nin dört bir yanından üniversiteleri online olarak ziyaret etmeye, öğrencilerle buluşmaya devam edeceğiz. İlham verici projesi olan gençlerin girişimlerini desteklemeye ve onların başarılarıyla gururlanmayı sürdüreceğiz. Bu doğrultudaki çalışmalarımızın son halkası inovasyon ve girişimciliğin buluşması noktası olan İTÜ Çekirdek’le olan iş birliğimiz. Aralarında gençlerinde bulunduğu birçok girişim için bir kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek’te teknoloji, bilim ve sanatın harmanlanmasıyla üretilen çözümlere ve inşa edilen geleceğe destek oluyoruz.