Çin’den sigorta şirketlerine kurtarma planı zorunluluğu

Çin’in bankacılık ve sigorta düzenleyicisi, büyük sigorta şirketlerinin ve bankaların, firmaların finansal zorluklarla karşılaşması durumunda kurtarma planları hazırlamasını şart koşuyor.

Reuters’de yer alan habere göre, gelişmiş piyasalarda yaygın olarak “canlı vasiyet” olarak adlandırılan planlar, Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonu’nun (CBIRC) finans sektörünü olası risklere karşı güçlendirme ve istikrarı koruma çabalarının bir parçası.

Bu planlara sahip olmak, işletmelerin önemli sorunlarla karşılaşması durumunda, firmaların maliyetli kurtarma paketlerinden kaçınmasına yardımcı oluyor.

Toplam varlıkları 200 milyar RMB’den fazla olan sigortacıların kurtarma ve çözüm planları hazırlaması gerekecek. Bu arada, toplam varlıkları 300 milyon RMB veya üzerinde olan bankalar (ve kredi kooperatifleri gibi diğer mevduat kabul eden kuruluşlar) da aynı şeyi yapmak zorunda kalacak.

CBIRC, finansal şirketlere, zor zamanlarda yardım için hükümete başvurmadan önce kendi varlıklarını kullanmaya öncelik vermelerini ve hissedarlardan yardım talep etmelerini söyledi. Düzenleyici bir açıklamada, “Agresif davranışların çok fazla risk üstlenmesini önlemeli ve kamu kurtarma ve desteğine aşırı güvenmenin ahlaki tehlikesini önlemeliler” dedi.

Planların oluşturulması ve kuralların uygulanması için belirli bir son tarih ise verilmedi.

Rejimin pilot çalışmasında, CBIRC tarafından Ping An Insurance, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası, Çin Bankası, Çin Ziraat Bankası ve Çin İnşaat Bankası da dahil olmak üzere en büyük finans kurumlarından bazılarına yaşam vasiyetlerini hazırlamaları talimatı verildi.