Küresel sigorta koruma açığı 1.4 trilyon dolarla rekora ulaştı

Swiss Re Enstitüsü tarafından yayınlanan bir SIGMA raporuna göre, küresel sigorta koruma açığının 1,4 trilyon dolar ile rekor seviyeye ulaştığını belirtti.

“Dayanıklılık Endeksi 2021: Döngüsel bir büyüme toparlanması, ancak daha az dirençli dünya ekonomisi” başlıklı raporda, geçen yıl makro dayanıklılıktaki zayıflamanın, gelişmiş piyasalarda pandeminin ekonomik darbesini hafifletmek için verilen mali teşviklerden kaynaklandığı belirtildi.

Raporda, “Tedbir, gelişmiş ekonomilerin mali tampon kapasitesini yarıdan fazla tüketti ve bu da, 2020’de bu ekonomilerin genel makro dayanıklılığında %20’den fazla düşüşe yol açtı” denildi. Swiss Re’nin Makroekonomik Dayanıklılık Endeksi, maliye ve para politikaları, sigorta penetrasyonu, işgücü piyasası verimliliği, ekonomik karmaşıklık ve gelir eşitsizliği dahil olmak üzere 10 göstergeyi analiz ediyor.

Rapor, güçlü bir ekonomik toparlanmanın etkisiyle 2021’de küresel makroekonomik direncin güçleneceğini tahmin ederken, Swiss Re 2021’de pandemi öncesi seviyelere tam bir dönüş beklemiyor ve hala küresel mali krizden önceki 2007’den daha zayıf olmaya devam edecek.

Dayanıklılık endeksinin başında İsviçre (1), Norveç (2), Danimarka (3), Finlandiya (4), Hollanda (5) ve İsveç (6) yer alıyor. En altta Yunanistan (31), Türkiye (30), Brezilya (29), Güney Afrika (28), Meksika (27) ve Rusya (26) yer alıyor.