Fibaemeklilik’ten katılımcılarına özel fon yönetimi uzmanı

Fibaemeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarının birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak için sektörde bir ilke daha imza attı. Bireysel emeklilik için Fibaemeklilik’i tercih edenler, fon dağılım değişikliği haklarını uzman portföy yönetim şirketlerine devredebiliyor. Portföy yönetim şirketleri, katılımcıların getiri beklentileri ve risk profillerine göre BES birikimlerini optimum düzeyde artırmayı hedefliyor.

Emeklilik sektöründeki öncü uygulamalarına bir yenisini daha eklemekten mutluluk duyduklarını vurgulayan Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu şunları söyledi: “Fibaemeklilik olarak 2016 yılında bir ilke imza atarak, aralarında Fiba Portföy’ün de olduğu toplam 11 fon yönetim şirketi ile ‘Fon Marketi’ uygulamasını başlatmış ve katılımcılarımıza istedikleri portföy yönetim şirketini seçme imkanı sunmuştuk. Şimdi ise bu uygulamayı bir adım daha ileri taşıyoruz. Katılımcımız fon tercihi ile fon dağılım değişikliği hakkını portföy yönetim şirketine devrediyor. Şirketleri de onlar adına finansal piyasalardaki gelişmelere ve risk profillerine göre en uygun fon dağılımına ve değişikliklerinin zamanlamasına karar veriyor. Böylece herhangi bir alt limit olmadan küçük tasarruf sahiplerine portföy yönetim şirketleri aracılığıyla yatırım danışmanlığı hizmeti ve emeklilik fonlarının yönetimine de katkı sağlamış oluyoruz.”

 Fibaemeklilik olarak katılımcılara fon performansı anlamında çok geniş seçenekler sunduklarını belirten Öztürkoğlu, “Katılımcıların yıllık 12 fon dağılım değişikliği hakkını etkin bir şekilde kullanılmasını sağlarken, finansal piyasaların değişen koşullarına göre pozisyon alarak getiri avantajlarından da en yüksek seviyede yararlanmalarına imkan yaratıyoruz” diye konuştu.

 Müşterinin doğru zamanda doğru fonda olması önemli

BES’in uzun vadede kazançlı bir sistem olduğunu sözlerine ekleyen Öztürkoğlu şunları ifade etti:  “Fon performanslarına baktığımızda BES’teki hisse senetleri fonlarının, piyasalarda meydana gelen tüm dalgalanmalara rağmen son 3 yıllık dönemde medyan yıllık yüzde 16,2 ve son 5 yıllık dönemde yüzde 20,95 bileşik ortalama getiri sağladığını görüyoruz. Aynı şekilde eurobond emeklilik fonları son 3 yılda medyan yüzde 28,9, son 5 yılda ise medyan yüzde 24,5 getiri sağladı. Aynı dönemde enflasyon oranları 3 yılda ortalama yüzde 15,5, son 5 yılda ise yüzde 13,4 oldu.  Ancak burada fon performansları kadar, müşterinin doğru zamanda doğru fonda olması da önem taşıyor. Yüzde 50 getiren bir fon olabilir ancak müşteri bu fonu seçmediğinde bir anlamı olmuyor. Emeklilik şirketlerinin fon getirileri ne kadar yüksek olursa olsun, katılımcılar o getirilerden yararlanamadığında bunun bir anlamı yok. Biz katılımcılarımızın doğru fonları seçerek birikimlerini en doğru şekilde değerlendirmelerini hedefliyoruz.” 

Katılımcılar beklenti belirliyor, portföy yönetim şirketi fonu yönetiyor

Fon tercih ve dağılım değişikliği haklarının portföy yönetim şirketine devredilmesini sağlayan uygulama ile katılımcılar, Fibaemeklilik’in anlaşmalı olduğu portföy yönetim şirketlerinden birini tercih ederek birikimlerini uzmanlara bırakıyor. Devir işlemi internet şubesi üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor ve fon dağılımı değiştirme hakkı 1 yıl boyunca portföy yönetim şirketine devrediliyor. Katılımcılar risk profili getiri anketini doldurarak ve getirilerinin karşılaştırılacağı yatırım enstrümanını seçerek beklentilerini belirliyor; BES fon getirilerini altın, döviz sepeti ya da BIST 100 ile kıyaslamayı seçebiliyor. Portföy yönetim şirketi de katılımcının risk profil anketine göre belirlediği yatırımcı özelliklerini dikkate alarak karşılaştırma ölçütünün üzerinde getiriyi elde etmeye odaklanıyor.