“Yenilenebilir enerji yatırımlarında doğru sigorta çözümleriyle yol alınmalı”

VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’nin önemli bir üretim merkezi konumuna doğru hızla yol aldığını belirterek, “Unutulmamalı ki yenilenebilir enerji kaynakları çevresel risklere doğaları gereği açık yatırımlar. Bu sebeple, güzide yatırımların yarınlara güvenle ulaşabilmesi için projelendirmeden başlayarak her adımında mutlaka doğru sigorta çözümleriyle yol alınması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi farkındalıkla birlikte her geçen gün artıyor. Doğal kaynaklara saygılı, yenilenebilir ve temiz enerji üretim tekniklerinin son yıllarda gittikçe daha ekonomik olmasıyla birlikte, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine tüm dünyada ciddi bir yönelim gözleniyor. Türkiye’de coğrafi konumu ve iklimiyle yenilenebilir enerji kaynakları açısından şanslı bir ülke olarak öne çıkıyor. Rüzgar, güneş, jeotermal, hidrolik ve biyokütle Türkiye’nin başlıca yenilenebilir enerji kaynakları olarak göze çarpıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca açıklanan ve son dönemde hızlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ilanlarıyla bu alana büyük yatırımlar gelmeye devam ediyor. VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide çok ciddi yatırımlara imza attığını belirterek, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca belirlenen ve son dönemde hızla artan YEKA’lar gösteriyor ki bu yatırımlar çok cazip ve birçok yatırımcı bu alana girmek istiyor. Fakat unutulmamalı ki bu yatırımların en önemli güvencesi sigortadır.” diye konuştu.

Londra merkezli iklim ve enerji odaklı bağımsız düşünce kuruluşu Ember’in, Küresel Elektrik Görünümü 2021 başlıklı raporuna göre, Türkiye’nin rüzgar ve güneşten elektrik üretiminin 2015-2020 döneminde yüzde 4’ten yüzde 12’ye yükseldiğine dikkat çeken Maximilian Stahl, bu sevindirici gelişmenin hızlanarak devam ettiğini ve bunun da sigorta sektörü açısından önemli bir cazibe noktası olarak görülmeye başladığının altını çizdi. VHV Reasürans olarak en önemli uzmanlık alanlarından birinin enerji yatırımlarına sundukları reasürans çözümleri olduğunu belirten Stahl, “Test ve bakım devreleri dahil olmak üzere, güneş enerji santralleri, hidroelektrik santraller, termik santraller, kombine çevrim santralleri, rüzgâr enerji santralleri, jeotermal enerji santralleri, biyoenerji, elektrik ve doğal gaz iletim dağıtım hatlarının da risklerini güvence altına alıyoruz.” dedi.

Dünya reasürans havuzu çok güçlü

Türkiye’nin özellikle son dönemde yeni enerji keşifleriyle dünya enerji piyasasında tüm dikkatleri üzerine çekmeye başladığının da altını çizen Maximilian Stahl, söz konusu keşiflerin sigorta güvencesine alınmasının büyük önem taşıdığının altını çizdi. Stahl, “Dünya reasürans havuzu çok güçlü ve ülkelerin olası risklerini dağıtması da büyük önem taşıyor. Türkiye’nin yeni enerji kaynakları bulması dünya devi sigorta ve reasürans şirketlerinin iştahını kabartıyor” diye konuştu.

Önemli projelerin altında VHV güvencesi var

VHV Reasürans olarak yılın ilk yarısını beklentileri doğrultusunda olumlu bir şekilde geçirdiklerini ifade eden Maximilian Stahl, “Hizmet verdiğimiz tüm alanlarda geçen yılın aynı dönemine göre çift haneli büyüme başarısı gösterdik. Özellikle enerji risklerine yönelik çözümlerimiz ile ticari ve sınai yangın reasürans kabullerimiz, sigorta şirketleri ve reasürans brokerleri tarafından ilgi görüyor. Türkiye reasürans piyasasının üç yerleşik şirketinden biri olarak kısa sürede kendimize önemli bir yer edindik ve önemli işlerin altında VHV güvencesi olmasının gururunu yaşıyoruz.” dedi.

“Kadromuz her geçen gün yeni arkadaşlarımızla güçleniyor”

Maximilian Stahl, pandemi şartlarına rağmen Türkiye’de istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiklerini belirterek bunun en önemli göstergelerinden birinin de çalışan kadrolarının sürekli olarak artması olduğunu söyledi. Stahl, 2020 yılın ikinci yarısından itibaren artan iş hacimleriyle birlikte özellikle operasyonel kadrolara yeni çalışma arkadaşları ekleyerek yola daha güçlü bir kadroyla devam ettiklerinin altını çizerek, “Türkiye sigorta sektörünün en genç ve çalışan bağlılığının en yüksek olduğu şirketlerden biri olduk, kadrolarımızı genişletmekten büyük heyecan duyuyoruz” dedi.

Özel Riskler Yönetim Merkezi olumlu bir adım

Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin tüzel kişiliğe kavuşturulmasının Türkiye sigorta pazarı için önemli bir adım olduğunu belirten VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, “Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası ve Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası havuzları ile KOBİ’lere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi gibi önemli çözümler için bu yapının önemli bir adım diye düşünüyoruz. Sigorta sektöründe teminat bulunmasında zorluk yaşandığı bilinen riskler için sigorta havuzlarının oluşturulmasının yarattığı olumlu etki ile yurtdışında daha kolay teminat sağlanabilecektir” diye konuştu.