Küresel ısınma 2100 yılına kadar 83 milyon insanı öldürebilir

Dünyanın önde gelen bilim dergilerinden Nature, salınan karbonun sebep olduğu can kayıpları üzerine dünyada yapılan ilk çalışmayı yayımladı. Karbon seviyesi nedeniyle 2100 yılına kadar sıcaklıkların 4,1 santigrat derece artacağı aktarılan çalışmada, yüzyılın sonuna kadar 83 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği belirtildi.

Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü’nün araştırması, şirketlerin ve hükümetlerin bu yüzyılda iklim değişikliğinin yol açtığı zararları değerlendirmesine yardımcı olacak yeni bir ölçü sunuyor. “Karbon ölüm maliyetinin” hesaplanması, emisyonların maliyetini önemli ölçüde artırarak kirleticilere temizlemeleri için yeni nedenler verebilir.

Nature Communications dergisinde Columbia Üniversitesi Daniel Bressler’in yazısında, “Araştırma, bireyler, işletmeler veya hükümetler tarafından verilen kararlara dayanarak, bu size kaç hayatın kaybedileceğini veya kurtarılacağını söylüyor. Soruları “daha kişisel, anlaşılır bir düzeye” indirerek “bu kararların ölümlü etkisini ölçüyor.” ifadelerine yer verdi.

Araştırmacı yazar Daniel Bressler, sıcaklıkların 4,1 santigrat derece olması durumunda 2100 yılına kadar 83 milyon kişinin küresel ısınma nedeniyle hayatını kaybedebileceğini belirtti.

Yale iklim ekonomisti ve Nobel Ödülü sahibi William Nordhaus tarafından geliştirilen modelleri uyarlayan Bressler, mevcut küresel ısınma yörüngelerinin neden olacağı doğrudan ısı ölümlerinin sayısını hesapladı. Hesaplama içinde, yükselen denizler, süper fırtınalar, mahsul kayıpları veya atmosferik ısınmadan etkilenen değişen hastalık kalıplarından ölebilecek insan sayısı ise yer almıyor.

Araştırmaya ulaşmak için: https://www.nature.com/articles/s41467-021-24487-w