Sigortalı doğal afet kayıpları 42 milyar dolara ulaştı

Swiss Re Institutes’ün ön Sigma raporuna göre, 2021’in ilk yarısı için doğal afet kayıpları, derin kış donması, dolu fırtınaları ve orman yangınları nedeniyle 40 milyar dolara ulaştı.

Bu, önceki on yıllık ortalamanın üzerinde ve yalnızca Japonya ve Yeni Zelanda’daki büyük depremlerin altı aylık toplamında 104 milyar dolara çıkardığı 2011’in ilk yarısını da aştı.

Raporra göre, insan kaynaklı afetler, bu yılın ilk yarısında normalden daha az ve muhtemelen kalan COVID-19 kısıtlamalarını yansıtacak şekilde tahmini 2 milyar dolarlık sigortalı kaybı daha tetikledi.

Swiss Re Cat Perils Başkanı Martin Bertogg, “İklim değişikliğinin etkileri daha yüksek sıcaklıklarda, yükselen deniz seviyelerinde, daha düzensiz yağış düzenlerinde ve daha büyük hava koşullarında kendini gösteriyor. 2021’de şimdiye kadar edinilen deneyim, bu tehlikelerin artan risklerinin altını çiziyor ve giderek daha büyük toplulukları aşırı iklim olaylarına maruz bırakıyor. Sigorta endüstrisinin, finansal dayanıklılığa olan katkısını sürdürmek ve genişletmek için bu daha az izlenen tehlikeler için risk değerlendirme yeteneklerini yükseltmesi gerekiyor.” dedi.

Afet olaylarından kaynaklanan küresel ekonomik kayıpların ise 2021’in ilk yarısında 77 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu da son on yılda ortalamanın altında.

Swiss Re, önümüzdeki aylarda daha fazla zararın açıklanması nedeniyle ekonomik kayıp rakamının artmasının beklendiğini belirtiyor. Yılın ilk yarısı da tam yıl rakamlarını temsil etmiyor.