Atradius’a göre küresel ekonomi “tamamen toparlanıyor”

Uluslararası kredi sigortası sağlayıcısı Atradius’a göre küresel ekonomi, 2020’nin pandemi kaynaklı büyük gerilemeden sonra “tamamen iyileşiyor”.

Sigorta şirketi, yeni ekonomik görünümünde 2021 için %6,2’lik bir büyüme oranı öngörüyor. Atradius, bu tahminin altı ay önce beklenenden daha yüksek olduğunu söyledi. Özellikle aşı kampanyalarının tüm hızıyla devam ettiği ve yüksek oranlara ulaştığı yerlerde iyileşme hızının “genellikle yukarı yönlü şaşırtıcı” boyutta olduğu kaydedildi.

Daha spesifik olarak, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %5,8 büyümesi bekleniyor. Atradius, bunun 2020’de gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) kümülatif düşüşü telafi etmekten fazlasını yapacağını vurguladı.

Atradius yaptığı açıklamada, “Geçen yıl piyasada asılı kalan belirsizliğin bir kısmı ortadan kalktı. ABD’de Başkan Joe Biden’ın selefinden daha tutarlı bir politika izlemesi bekleniyor. Ayrıca, Biden yönetimi, ABD’de ve başka yerlerde GSYİH büyümesini artıran çeşitli mali teşvik yasaları uyguladı. Birleşik Krallık’ın görünümü de 2020’nin başında olduğundan çok daha parlak. AB (Avrupa Birliği) ile ticaret büyümesinin Brexit’in gerisinde kalmasına rağmen, konaklama sektörlerinde güçlü bir büyüme ile tüketiciler, Birleşik Krallık’taki toparlanmayı yönlendiriyor” ifadelerine yer verdi.

Atradius’un tahminleri, hükümetlerin yeni koronavirüs dalgalanmalarını etkili bir şekilde kontrol altına alma yeteneğine sahip olduğunu varsayıyor. Öte yandan daha bulaşıcı Delta varyantı, küresel toparlanmayı potansiyel olarak rayından çıkarabilir.

Kredi sigortası uzmanı, “Aşılar, Delta gibi yeni virüs türlerine karşı beklenenden daha az etkili olursa, hükümetler bu yıl içinde kısıtlamaları yeniden uygulamak zorunda kalabilir. Bu durum olumlu tahminler için aşağı yönlü bir risk oluşturuyor ve 2021 ve 2022’de tüketim fırsatlarını azaltacak ve GSYİH büyümesini sürükleyecek” dedi.

Baş ekonomist John Lorié, pandemi yolunda ilerlemenin zor olacağını kabul etti. Atradius yöneticisi şunları ekledi: “Artan tüketici talebi ve mali teşvikler arasında toparlanma beklentileri iyi görünüyor, ancak artan enflasyon, üstesinden gelinmesi gereken arz yönlü sorunların olduğunu gösteriyor. Enflasyonun 2022’de normal seviyelere dönmesini beklerken, yüksek enflasyon, özellikle toparlanmayı engelleyecek zorunlu bir para politikası sıkılaştırmasını tetiklerse, aşağı yönlü bir risk olmaya devam ediyor.”