Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Mezunlarına DGS’de geçiş üstünlüğü

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Bankacılık ve Sigortacılık önlisans mezunlarına veya sigortacılık alanında ikinci üniversiteyi okumak isteyenlere büyük fırsatlar sunuyor. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğr. Gör. Behlül Ersoy, Sigorta Strateji ve Sigorta Dünyası için yazdı.

Tüm detaylar bu yazıda!

 

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) dosyasını, DGS’ye girenlerin tercih haftasında açmaya karar verdim. Binlerce Meslek Yüksekokulu mezunu veya son sınıf öğrencisinin beklediği tercihler, 27 Ağustos – 7 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacak. Peki bu DGS nedir? “Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programları” mezunları veya öğrencilerine, “Sigortacılık veya Aktüerya Lisans Bölümleri”ne geçişte ne gibi fırsatlar sunuyor?

“Sigortacılık ve Aktüerya veya İİBF Bölümleri” dışındaki mezun arkadaşlarımızdan linsans eğitimine yönelik birçok soru alıyorum. Bu yazımda onlara da “Körfezi Dolaşmadan” kestirme bir yol göstererek, bu soruları topluca cevaplandırmış olmayı umut ediyorum.


DGS, kısaca Meslek Yüksekokulu mezunlarının veya son sınıf öğrencilerinin, önlisans eğitimlerini lisansa tamamlama imkanı veren sınavdır. Son sınıfların durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi için YÖK’ün 11/08/2021 tarihli Yürütme Kurulu Kararı’nın linkini aşağıda bulabilirsiniz. DGS, daha çok, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) benzer şekilde tasarlanmış. 60 sayısal ve 60 sözel akıl yürütme becerilerini test eden, 120 soruyu 150dk.’da cevaplamanız gerekmekte.

Sınava girenlerin çeşitliliği ile kocaman bir aşure kazanına benzemesi, sınavın farklı farklı önlisans progragmalarına göre değil, herkesin yapabileceği bir sınavın organize edilmesini zorunlu kılmış. Sınav konuları sadece sözel ve sayısal akıl yürütme veya mantık olduğu için lise mezunlarının girdiği Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT), Türkçe ve Matematik konularına çok yakın. Alan Yeterlilik Sınavı’ndan (AYT) ise, başta Matematik olmak üzere “Trigonometri” gibi öğrencilerimizin uzak durduğu (belki nerede kullanılacağını öğretemediğimiz için) konuların olmaması, DGS ile AYT’yi farklılaştırıyor. Bu, aynı zamanda DGS’ye olan ön yargıların yıkılmasında kullandığım önemli bir argüman. Çünkü Meslek Yüksekokulu öğrenci profiline baktığımızda, eğer DGS stratejik bir hedef olarak değerlendirilmemişse, önlisans öğrencisi genellikle AYT’ye takılanlardan oluşuyor. Bunun somut sebepleri var, tartışılabilir…


“Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans” mezunlarının veya ikinci üniversite olarak düşünenlerin motivasyonunu arttırmak için elimiz güçlü! Benim dönemimde lisans veya önlisans okumak için sadece ÖSS’ye girerdiniz. Eğer ÖSS ile lisansa başlamışsanız, keyifiniz yerindeydi. “Aman bursum kesilip krediye dönerse, yanarız!”, diye bir kaygınız yoksa o Altıgen Cafe senin bu çimen benim, bahar şenlikleri derken alttan dersleri bırakmanın vazgeçilmez hafifliğini yaşardınız. Ama DGS ile gelen arkadaşlarımızın ilk seneleri “İntibak” yılı olurdu. Onların ilk yılları atılmamak için çok çetin geçerdi. Sonra ne mi oldu? 2011 yılında YÖK, “İntibak”ı kaldırdı ve onlarda rahat bir nefes aldı.

Bir diğer avantaj, ikinci üniversite okumak isteyenlere… Eğer DGS ile “Sigortacılık veya Aktüerya Lisans Bölümleri”ne geçiş yapmak için “Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programı”nı tercih edeceklerse, programda okutulan ders içeriklerinin, hedefledikleri lisans programıyla uyumlu olmasına azami derecede dikkat etmelerini tavsiye ederim. Çünkü geçiş yaptıktan sonra başlayacağınız sınıfı, önlisansta aldığınız derslerin kabulü etkilemektedir. Eğer ilgili dersleri saydırabilirseniz, bir önlisans diplomanız varken, 3. sınıftan bir lisans eğitimine de başlayabilirsiniz. Bu avantajlar böyle uzar gider…


Toparlayacak olursak, benim “Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans” mezunu arkadaşım! Bırak, o en güzel liselerde okuyan, en güzel üniversitelere giren, o güzel arkadaşları… Artık onlar senin rakibin değil! Senin rakibin, senin gibi “Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans” mezunları… Hem de TYT gibi bir sınavda… İşte DGS bu rekabet avantajını önlisans mezunlarına sunuyor.
Şimdi “Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans” mezunu birinin, hangi “Sigortacılık veya Aktüerya Lisans Bölümleri”ne geçiş yapabileceğine bir göz atalım.

Ön Lisans Mezuniyet Alanı Tercih Yapılabilecek Lisans Programları Lisans Puan Türü

Ön Lisans Mezuniyet Alanı Tercih Yapılabilecek Lisans Programları Lisans Puan Türü
Bankacılık ve Sigortacılık Aktüerya Bilimleri SAY
Bankacılık ve Sigortacılık Bankacılık ve Sigortacılık EA
Bankacılık ve Sigortacılık Sigortacılık EA
Bankacılık ve Sigortacılık Sigortacılık ve Risk Yönetimi EA

Bunun yanında mezunların, sadece bu lisans bölümlerine değil, İşletme, İktisat, Bankacılık vb. oldukça geniş bir yelpazede geçiş üstünlükleri olduğunu belirteyim. Geçiş yapabilecekleri diğer bölümler için yazının sonundaki linke bakınız.

Yukarıdaki tablodaki bölümlerin, birkaç hafta önce genç sigortacı adayları için oluşturduğumuz tercih rehberindeki bölümler olduğu görülmekte. Öyleyse, hem ikinci üniversiteyi düşünen okurlarımıza, hem de “Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans” mezunu arkadaşlarımıza DGS’yi stratejik bir hedef haline getirmelerini tavsiye ediyorum.

Lütfen bir düşünün, “Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programı” mezunusunuz, cebinizde e-BEAS ve SEGEM’in ilgili sınavlarını geçtiğinize dair belge…Bunların yanında yukarıdaki bölümlerden birine DGS marifetiyle üçün sınıfına kaydınızı yaptırıyorsunuz…

Her şey gönlünüzce olsun.


Kaynaklar

https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/DuyuruDetay.aspx?did=1110

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/DGS/TERCIH/tablo2_27082021.pdf

Behlül Ersoy

Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Axa Sigorta ve Vakıflar Bankası’nda yönetici olarak çalıştı. Yüksek Lisans eğitimi sonrası kariyerine akademik alanda devam etti. Halen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Programı Başkanlığı’nı yürütmekte olup, Osmangazi Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı’nda doktora çalışmalarına devam etmektedir.