Yeni Zelanda deprem teminatında üst sınırı artırdı

Yeni Zelanda Deprem Komisyonu (EQC) tarafından kapsanan konut binaları için ödeme üst sınırının 150.000 NZ dolardan 300.000 NZ dolarına (206 bin ABD doları) iki katına çıkarmayı planlandığı açıklandı.

Deprem Komisyonundan Sorumlu Bakan David Clark’a göre, daha yüksek tavan, ülke genelinde ev sahipleri için özel sigorta kapsamını “mevcut ve uygun fiyatlı” tutmaya yardımcı olacak. Ancak havuza önemli ölçüde daha fazla risk eklendiğinden, artışın daha fazla reasürans koruması gerektirmesinin de muhtemel olduğu ifade edildi.

EQC, 2021/2022 mali yılı için reasürans kapsamını şimdiden %12,5 oranında artırarak uluslararası reasürans piyasasında yaklaşık 7 milyar dolarlık rekor bir reasürans teminatı sağladı. Yeni üst sınırın 1 Ekim 2022’de piyasaya sürülmesi planlanıyor ve depremler, tsunamiler, volkanik patlamalar, hidrotermal aktivite ve doğal toprak kaymalarının neden olduğu ilk 300.000 NZ dolarlık hasarı karşılayacak. Özel sigortacılar, şu anda 150.000 NZ Doları olarak belirlenen EQC sınırının üzerindeki herhangi bir hasarı karşılıyor.

David Clark, “COVID bize afet olduğunda uygun desteğin bulunmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Yeni Zelandalıların, bir doğal afetten zarar görmeleri durumunda evlerini mümkün olduğunca çok sayıda insanın tamir edebilmesini sağlamak için uygun fiyatlı konut mülkiyet sigortasına erişmelerini istiyoruz. Son yıllarda sigortacılar depremler için riske dayalı fiyatlandırmaya geçerek Wellington, Hawke’s Bay ve Canterbury gibi bölgelerde ev sahipleri için sigorta maliyetini daha pahalı hale getirdi. Kraliyet özel sigorta şirketlerinden bazı sorumluluk ve riskleri üstlendiğinden, EQC üst sınırını artırmak, birçok Yeni Zelandalı için primlerin düşmesine yol açacaktır” dedi.

Clark, sigortacıların Ekim 2022’den sonra Yeni Zelandalılar tarafından satın alınan konut sigortası fiyatlarındaki değişiklikleri yansıtmasını beklediğini de sözlerine ekleyerek, “Sigortacı fiyatlandırması beklendiği gibi davranmazsa, Hükümet tüketicilere pazarın rekabetçi olduğuna dair güvence vermek için rekabet araştırması gibi seçenekleri değerlendirmeye açıktır” diyerek te uyardı.