Yandex’ten iyi şoför uygulaması ile daha ucuza sigorta

Rus teknoloji devi Yandex, bu yıl araba paylaşım platformunda sorumlu sürücüleri daha ucuz sigorta ile ödüllendirmeyi planlıyor. Reuters’da yer alan habere göre, Tesla tarafından zaten benimsenen bir pilot programda makine öğrenimini kullanılacak.

Yeni kurulan Renaissance Insurance, Yandex’in algoritmalarını doğruladı ve iki şirket, Yandex.Drive uygulamasını kullanarak iyi sürücülere %35’e varan trafik sigortası indirimleri sunmak için bir araya gelecek.

Yandex, anlaşmanın şartlarını açıklamadı ve Renaissance Insurance ise şartlarla ilgili yorum yapmadı.

Rusya yıllardır yol güvenliğini iyileştirmeye çalışıyor. Trafik polisi verilerine göre, 2019 ve 2020’de her gün trafik kazalarında ortalama 45 kişi öldü, bu rakam diğer birçok ülkeden çok daha yüksek.

Ülkede düzensiz sürüş videoları YouTube’da milyonlarca görüntüleme aldı. Yandex’in araç paylaşım hizmetindeki “Sürüş Profili”, daha güvenli sürüşü teşvik etmek için tasarlandı. Kullanıcıların nasıl araba kullandığını, ani hızlanmaları, frene sert basmaları ve hızları kaydederek, Haziran ayında piyasaya sürülmesinden bu yana her üç ölçümde de bir azalma olduğunu kaydediyor.

Yandex, ürününün bir araba paylaşım işi ile bir sigorta şirketi arasında Büyük Veri kullanımına dayalı ilk ortak teklif olduğunu belirtti.