“Sigortacılık gelişmezse, paylaşım ekonomisinde büyüme duracak”

Marsh, ‘Pandemi Sonrası Dünyada Mobilite Trendleri Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre; sigorta sektörü gelişmezse, küresel paylaşım ekonomisi ve mobilite sektöründeki büyüme duracak. 

Sigorta brokerliği ve risk yönetimi alanında dünyanın lider markası Marsh, ‘Pandemi Sonrası Dünyada Mobilite Trendleri Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Dünyadaki toplumların önümüzdeki 12-18 ay boyunca hareket etme, paylaşma ve güvenme şeklini şekillendiren küresel trendleri analiz eden rapora göre; küresel paylaşım ekonomisi ve mobilite sektöründeki hızlanan değişiklikleri desteklemek için geçici işçileri destekleyen sigorta programları da dahil olmak üzere yeni sigorta çözümlerinin oluşturulması gerekiyor.

Rapora göre; COVID-19 salgını, dünya genelinde mobilite modellerini ve paylaşım ekonomisini yeniden şekillendiriyor. Son kilometre lojistiğindeki artıştan ilk sürücüsüz sevkiyat hizmetine, elektrikli scooter’ların artan popülaritesine kadar, hareketlilik alışkanlıkları önümüzdeki 18 ay boyunca hızla gelişmeye devam edecek. Ancak güven dinamiğinde kilit rol oynayan sigorta, bu değişimlerle birlikte gelişmezse ilerleme durma noktasına gelebilir.

Rapor, geçici işçilerin desteklenmesi konusu da dahil olmak üzere, sigortacılığın evrimi için fırsatlar yaratan çeşitli trendleri özetliyor. Freelance ve bağımsız yüklenici kavramları yeni olmasa da, dijital şirketler bu tür çalışanlara erişimi hızlandırdı ve iş kazası geçirmeleri veya gelir kaybetmeleri durumunda onları desteklemek için sosyal güvenlik ağındaki eksikliklere vurgu yapıyorlar. Marsh’ın Paylaşım Ekonomisi Raporu, dijitalleştirilmiş ödemelerin riske yol açabileceği gibi, dijitalleştirilmiş gelirin de kamu programları ve özel sektörün bir kombinasyonu yoluyla desteklenen yeni türden yan haklara yol açabileceğini belirtiyor.

Rapora göre, insan sürüş davranışını izleyebilen gelişmiş sensör teknolojisi için de fırsatlar mevcut. Bir dizi orijinal ekipman üreticisi, yeni bir sensör özellikli elektrikli araç modellerinden oluşan yeni bir ürüne sermaye sağlamak adına, ilk aşamada şirket içi sigorta şirketlerine yatırım yapıyor. Orijinal ekipman üreticilerinin satış noktasında kendi oto sorumluluk veya motor sigortası sunması, sigortalıları topladıkları verilere dayanarak daha güvenli sürüş davranışıyla ödüllendirmesi ise, geleneksel sigortacıları bu alanda acilen geliştirmeye zorlayabilir.

Rapora göre, elektrikli scooter’lardan toplu taşımaya ve araç paylaşımına kadar çeşitli ulaşım formları için dijital ödemelerin artan kullanımı, aynı zamanda yenilikçi sigorta çözümlerinin oluşturulmasına da yol açacak. Bireysel dijital yolculuklardan elde edilen verilerin kullanımı, yalnızca hasar yönetimi sürecini büyük ölçüde iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda gerçek zamanlı bireyselleştirilmiş isteğe bağlı sigorta için de bir fırsat yaratıyor.

Sigorta sektörü gelişmezse, küresel paylaşım ekonomisi ve mobilite sektöründeki büyümenin duracağının altını çizen Marsh Türkiye Eş CEO’su Tarık Serpil, pandeminin dünya çapında yeni mobilite alışkanlıklarının benimsenmesini hızlandırdığına dikkat çekerek, “Ancak değişmeyen şey, toplumun bu ulaşım türlerinin güvenli olduğuna inanma ihtiyacı. Sigorta aslında bir ‘ödeme taahhüdüdür ve özellikle işletim iznini kolaylaştıran ve risk sorumluluğunun net olmadığı durumlarda platformu ve kullanıcıyı koruyan güven dinamiğinde önemli bir rol oynar. Sigorta, bu hızlanan mobilite değişimine ayak uydurabilir ve gelişebilirse, önümüzdeki yıllarda bu sektörde büyümeyi güçlendirebilir. Bunun için geçici işçileri destekleyen sigorta programları da dahil olmak üzere yeni sigorta çözümlerinin oluşturulması gerekiyor” dedi.