Evden çalışmak kadınların kariyerlerine zarar verebilir

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Catherine Mann, evden çalışan kadınların, COVID-19 pandemisi sonrasında ofise dönüşlerle birlikte kariyerlerinin risk altında olabileceğini söyledi.

insurancejournal.com’da yer alan habere göre, BoE’nin Para Politikası Komitesi üyesi Mann, online iletişimin birçok işyerinde tanınma ve ilerleme için önemli olan spontane ofis konuşmalarını taklit edemediğini belirtti. Mann, “Sanal platformlar, beş yıl öncesine göre bile çok daha iyi. Ancak doğaçlama, spontanelik – bunların sanal bir ortamda tekrarlanması zor” dedi.

Mann, çocuk bakımına erişim zorluğu ve COVID ile ilgili okullaşmanın kesintiye uğraması, birçok kadının evden çalışmaya devam ettiği, erkeklerin ise ofise döndüğü anlamına geldiğini ifade ederek, “Sanal yolda olanlar ve fiziksel yolda olanlar var. Ve bu iki pistin geliştiğini göreceğimizden endişeleniyorum ve ne yazık ki kimin hangi pistte olacağını az çok bileceğiz” şeklinde konuştu.

Mann, Eylül ayında BoE’ye katılmadan önce Citi ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nde (OECD) ekonomi profesörü ve baş ekonomistiydi.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, Ağustos ayında genç işçileri evden çalıştıklarında beceri ve iş ilişkileri geliştirmeyi kaçırma riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyardı.

Geçen ay İngiliz işletmeleri, çalışanlarının %60’ının tamamen normal iş yerlerine döndüğünü, ancak oranların sektöre göre büyük ölçüde değiştiğini açıkladılar. Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre profesyonel hizmetlerde, personelin %34’ü ofiste, %24’ü tamamen evden çalışıyor ve %35’i karma olarak çalışıyor.

Ayrı ONS verileri, erkek çalışanların yüzdesinin kadınlardan biraz daha yüksek olduğunu gösteriyor, ancak bu fark, anketin hata payı dahilinde olmasına rağmen, Ekim ayı sonlarında en azından bir süre evden çalıştı.

Önceki ONS analizi, kadınların erkeklerden daha fazla evden çalışmanın, daha az dikkat dağınıklığı ile çalışmak için daha fazla zaman sağladığını söyleme olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi. Ancak erkekler, evden çalışmanın yeni fikirler üretmelerine yardımcı olduğunu söylerken, kadınlar bunu bir engel olarak gördü.