Uğur Şahin: Korkunun gerçeklerle ve rakamlarla mücadele etmesi zordur

Pfizer ile birlikte Covid-19 aşısı geliştiren BioNTech’in CEO’su Prof.Dr. Uğur Şahin sosyal medyada dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. 3.üncü doz aşısının yapıldığı fotoğrafını paylaşan Şahin, “Sosyal medyada sözde aşı olmadığıma dair yanlış bilgiler var. Aslında, eşim ve ben #BioNTech #Pfizer aşısından 3 doz aldık. Şimdiye kadar, iletişimimin benimle ilgili olmaması gerektiğine inandığım için bunu yapmayı reddetmiştim. İletişimimin bilimsel şeffaflığa katkıda bulunup veri, olgu ve içgörü sağlaması gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Uğur Şahin’in paylaşımı şöyle:

“Düşman korkudur. Nefret olduğunu düşünüyoruz, ama bu korku.” (Gandi)

Sosyal medyada sözde aşı olmadığıma dair yanlış bilgiler var. Aslında, eşim ve ben #BioNTech #Pfizer aşısından 3 doz aldık. Birkaç aydır, arkadaşlarım bu yanlış söylentileri ele almak için aşılandığım bir fotoğrafımı yayınlamam için beni çağırıyorlar.

Şimdiye kadar, iletişimimin benimle ilgili olmaması gerektiğine inandığım için bunu yapmayı reddetmiştim. İletişimimin bilimsel şeffaflığa katkıda bulunup veri, olgu ve içgörü sağlaması gerektiğine inanıyorum.

Bu hafta, #Omicron varyantı hakkındaki erken verilerimiz ve gerginlik baskın hale gelirse hemen tepki vermeye hazır olmamız için nasıl hazırlandığımız hakkında bir güncelleme yazmayı planlamıştım. Laboratuvar testlerimizin yanı sıra diğer birçok uzmandan elde edilen veriler, mevcut aşıya sahip güçlendiricilerin #Delta ve yayılan Omicron varyantına karşı bağışıklık tepkilerini iyileştirdiğini göstermektedir. Dün #NEJM ‘da yayınlanan büyük bir çalışma (aşağıdaki bağlantı), güçlendiricilerin hayat kurtarmaya yardımcı olduğunun altını çiziyor. Ayrıca, ihtiyaç duyulup duyulmayacağına, geliştirilmesinin ne kadar süreceğine bakılmaksızın Omicron varyantını ele almak için bir aşı geliştirmeye başladığımızı ve yeni aşıyı beklemenin değil, verilerin gösterdiği gibi güçlendirici aşılara devam etmenin önemli olduğunu açıklamak istedim.

Ancak, geçen haftaki bir telefon fikrimi değiştirdi.

Eski bir okul arkadaşımın şu anda yaşam savaşı verdiğini öğrenince çok üzüldüm. Ağır COVID-19’a karşı savaşıyor ve 3 haftadır solunum cihazına bağlı. Eşinden kendisinin ve ailesinin aşı olmadığını öğrendim. Bu kararı neden aldıklarını sormadım. İnsanların farklı, kişisel sebepleri vardır. Bununla birlikte, en yaygın kök neden, genellikle yanlış bilgi ve güvensizlikle beslenen korku gibi görünmektedir. Korku rasyonel değildir, yine de her zaman gerçek ve haklı hissettirir. Çoğu zaman öfkeye ve nefrete dönüşen insanların korkusudur.

Korkunun gerçeklerle ve rakamlarla mücadele etmesi zordur. Bazen korku kişisel deneyimleri paylaşarak daha iyi yenilebilir. Bu nedenle, korkularıyla kişisel olarak mücadele edenlere ulaşmak için, 2021’in başlarında COVID-19 aşımı gösteren bir resim paylaşmak istiyorum. #science #covid

NEJM makalesine bağlantı: https://lnkd.in/dU6Af8Sv