“Teknoloji, yükselen pazarlarda siyasi riski tetikliyor”

Willis Towers Watson tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, yeni teknoloji yükselen piyasa riskini giderek artırıyor. Şirketin Politik Risk Endeksi’nin son baskısı yeni teknolojilerin ve özellikle sosyal medyanın yükselen piyasa politikaları üzerindeki etkisini değerlendiriyor.

Rapora göre, sosyal medya, aktivist siyaseti daha etkili hale getirdi ve sosyal ayrımcılık veya coğrafi dağılım nedeniyle geleneksel olarak siyasi aktivizmden kaçınan sosyal grupları güçlendirdi.

Oxford Üniversitesi’nde Çin siyaseti profesörü Rana Mitter, “Çin’in siyasete sahip olmadığı yolunda önemli bir efsane var. Aslında, sosyal medya Çin’deki popüler görüş için önemli bir etkileşim noktası ve yüz binlerce hatta milyonlarca insan tartışmalı sosyal konulardaki sohbetlere katılıyor.” dedi.

Oxford Analytica’da analiz direktör yardımcısı Dr. Megha Kumar ise, “Özellikle 2011 Arap Baharı ayaklanmasından bu yana, sosyal medya gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerde çok önemli bir siyasi rol oynamaya başladı. Bu rol, bir uçta, siyasi şiddeti kışkırtma çabalarından, amaçlanan kullanıma, yani iletişime kadar uzanıyor.” şeklinde konuştu.

Rapora göre, kısmen mobil cihazlar kullanılarak düzenlenen “flaş mafya” protestoları, 2001’de Filipinler’de, 2003’te Gürcistan’da, 2004 ve 2005’te Ukrayna’da, 2005’te Kırgızistan’da ve 2006’da Tayland’da hükümetlerin devrilmesinde rol oynadı. Daha yakın bir örnek, 2019 Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelaziz Buteflika’nın görevden alınmasıydı.

Willis Towers Watson, 2021’deki çevrimiçi baskı kampanyalarının Nepal, Bangladeş, İsrail ve Nijerya gibi ülkelerde hükümet politikası değişikliklerine katkıda bulunduğunu açıkladı.

Willis Towers Watson’da politik risk analitiği ve finansal çözümler direktörü Samuel Wilkin, sigorta endüstrisinin yeni teknolojinin bazı politik etkilerine hazırlıksız yakalandığını söyledi. Wilkin, “Hashtag’in etkin olduğu protesto hareketleri olağanüstü bir hız ve ölçekte gelişti ve genellikle toplumsal huzursuzlukla ilişkilendirmediğimiz bir düzeyde maddi hasara yol açtı” dedi.