Yıllık gelir sigortaları yönetmeliği uygulama esaslarına ilişkin genelge

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından düzenlenen “Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Uygulama Esaslarına İlişkin Genelge”  yayınlandı.

1 Nisan 2015 tarihli ve 29313 sayılı Resmi Gazete’de  yayımlanan  “Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği”, 15 Temmuz 2021 ve 31542 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile değiştirilmişti. Söz konusu yönetmeliğin bazı maddelerinin uygulama esaslarına ilişkin genelge SEDDK tarafından düzenlenerek, TSB’nin internet sitesinde yayınlandı.

Genelgeye göre;

Yönetmeliğin 4. maddesi kapsamında, yıllık gelir sigortası sözleşmesi akdetmek isteyen şirketin, SEDDK’ya yazılı olarak başvurması gerekiyor. Kurumca yapılacak değerlendirme sonucunda bilgi işlem altyapısı ile idari ve mali açıdan yeterli bulunan şirket yıllık gelir sigortası sözleşmesi akdedebilecek.

Yönetmeliğin 12.maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, sigortadan ayrılma halinde matematik karşılıklar üzerinden şirketler tarafından serbestçe belirlenen erken ayrılma kesintisi uygulanabilecek. Söz konusu kesinti, sözleşmede geçirilen süre ve diğer unsurlara bağlı olarak değişen yapıda belirlenecek.

Yönetmeliğin 14.maddesinde yapılan ayrımda, sigortalının tamamlamış olduğu yaş esasa alınacak.

Yıllık gelir poliçesi örnek şablonuna ilişkin açıklamalara da yer verilen genelgeye buradan ulaşabilirsiniz.