“Türkiye’de Sigortacılıkta Suistimal Hasarlar ve Örnek Olaylar”

AXA Sigorta’da Fraud Uzmanı olarak görev yapan Fatih Ateş, sektörün önündeki sorunların başında gelen sigorta dolandırıcılığı ile mücadeleye kılavuz olacak “Türkiye’de Sigortacılıkta Suistimal Hasarlar ve Örnek Olaylar” adlı kitabı yayınlandı.

Fatih Ateş kitabın tanıtımına yönelik kaleme aldığı yazısında şu ifadelere yer verdi:

Sigorta şirketlerinin karşı karşıya kaldıkları suistimal türlerini ön görebilmeleri, bu risklerin önlenmesi açısından alınacak tedbirler ve önlemlerin belirlenmesi açısından son derece önemli olacaktır.

Sigorta, bireylerin veya kurumların kendilerini beklenmeyen kayıplara korumak adına başvurdukları önemli bir enstrüman olarak karşımıza çıkmaktadır. Sigorta sistemi kapsamında bireyler veya kurumlar belli bir prim ödemekte ve bu prime karşılık kendilerini belli risklere karşı koruma altına almaktadır. Ancak belli risk olmaksızın riskin hileli bir biçimde var olduğunu göstererek maddi güvencenin talep edilmesi ise sigorta suistimallerini ortaya çıkarmaktadır.

Sigorta suistimalleri, sigorta şirketlerinin önemli kayıplar yaşamalarına neden olabilmekle beraber sigorta yaptıranların da ortaya çıkan kayıplar kapsamında artan risk primleri ile zarar görmelerine neden olabilmektedir. Sigorta şirketlerinin ekonomiye sağladıkları fonun azalması ile birlikte ekonomi de bu durumdan zarar görebilmektedir.
Bu yönüyle çalışma dahilinde Türkiye’de sigortacılık suistimallerin belirlenmesi ve uygulamaların değerlendirilmesi üzerinde durulmuştur. “