AXA insanların ruh sağlığı ve refah durumunu araştırdı

Fransız sigorta devi AXA’nın Küresel Zihin Sağlığı ve Refah Çalışmasının 2022 baskısına göre, COVID-19 pandemisinin devam etmesiyle birlikte, geçen yıl dünya çapındaki insanların yalnızca %44’ü mutlu hissetti veya sevinç yaşadı ve yalnızca %37’si ülkelerindeki halk sağlığı sisteminin yeterli desteği sağladığını düşünüyor.

Çalışma, insanların strese nasıl tepki verdiklerini ve akıl hastalığını teşhis etmeyi seçtiklerini, akıl sağlığının yaş ve cinsiyete göre nasıl farklılaştığını ve refahın nasıl iyileştirilebileceğini inceleyerek ruh sağlığının mevcut durumunu inceledi. Ayrıca boşlukları, bireyin ruh sağlığına öncelik verilmesini ve önleyici çözümler için farkındalık yaratmanın aciliyetini belirledi.

Pandeminin etkilerine rağmen geçen yıl kendilerini mutlu hissettiklerini söyleyen katılımcıların %44’ü arasında en mutlu olanların Çin (%57), İspanya (%50) ve İsviçre’de (%54) olduğu tespit edildi. Japonya (%27), İtalya (%37) ve Fransa (%39).

Bu arada, ülkelerinin halk sağlığı sisteminin yeterli desteği sağladığını düşünen katılımcıların %37’sinin %24’ü İtalya’da, %23’ü İngiltere’deydi. Buna karşılık, ülkelerinin halk sağlığı sistemine daha fazla güvenen katılımcılar Çin (%65) ve İsviçre (%58) idi.

Çalışanlara odaklanıldığında ise ankete katılanların %37’si işverenlerinin yeterli ruh sağlığı desteği sağladığını hissetti; bu oran Japonya’da yalnızca %20 ve Hong Kong’da %32 oldu. Bu sonuçlar şirketlerin ve sağlık sistemlerinin zihinsel çevreyi önleme, destek ve bakımı iyileştirmedeki önemli rolünü vurguluyor.

Söz konusu rakamları göz önünde bulunduran AXA, ruh sağlığında zaman içinde kaydedilen ilerlemeyi izlemek için AXA Mind Health Index’i başlattı. Ülkelere göre uyarlanan endeks, bireyleri, işletmeleri, sağlık profesyonellerini ve politika yapıcıları hastalıkları önlemelerine ve refahı artırmalarına yardımcı olmak için ruh sağlığı yaklaşımlarında desteklemekte.

AXA’nın Avrupa ve LATAM CEO’su ve AXA Yönetim Komitesi üyesi Antimo Perretta, çalışma ve indeks hakkında yorum yaparken, teşhis edilmemiş ve kötü yönetilen akıl hastalığının devasa maliyetini vurguladı. Perretta, “OECD, ekonomik etkiyi GSYİH’nın %4,2’sine kadar koyuyor. Sağlık sigortasında uluslararası bir lider olarak AXA, sağlık sorunlarını daha iyi önlemek için zihin sağlığı ve refahı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmak istiyor. Çalışma aracılığıyla, insanların sorunları erkenden önlemelerine ve bunlarla başa çıkmalarına yardımcı olarak, duygusal refahlarını korurken mutluluklarını ve memnuniyetlerini teşvik ederek, insanlığın ilerlemesi için olumlu bir güç olmaya odaklanan bütünsel bir yaklaşım sunmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.