Sigortacılarda Ukrayna endişesi ilk havayolunda başladı

Bir uçuş operasyonları danışmanlık firması yaptığı açıklamada, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceği yönündeki uyarısının ardından önde gelen Avrupalı ​​havayollarının uçuşları durdurma kararı ve sigorta sorunları nedeniyle daha fazla havayolunun Ukrayna’nın hava sahasından kaçınmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Ukrayna’da yayın yapan strana.ua haber sitesinin haberine göre başta büyük İngiliz sigorta şirketleri olmak üzere Batılı sigorta şirketleri, tüm uluslararası havayolu şirketlerine bildirim göndererek uçaklar üzerindeki sigorta teminatlarının 48 saat içinde kaldırılacağını ve şirketlerin bu süre zarfında Ukrayna’dan ayrılmaları gerektiğini bildirdi.

Reuters’de yer alan habere göre ise Hollandalı havayolu KLM, Ukrayna’ya ve ülkenin hava sahası üzerinden uçuşları durduracağını açıklarken, Alman Lufthansa askıya almayı düşündüğünü belirtti.

Pazar günü bir British Airways pilotu Twitter’da, “mevcut jeopolitik” nedeniyle Londra’dan Bangkok’a kargo hizmeti için daha uzun bir uçuş rotası izlendiğini söyledi.

Uçuş operasyonları danışmanlık firması OPSGROUP’un kurucusu Mark Zee, “Tahminim, hafta sonu boyunca gördüklerimiz, Ukrayna’nın çok yakında kullanılamayacak hale geleceğidir. Sigortaya dayalı mevcut olmama veya diğer taşıyıcılara bakan taşıyıcılar olacağından, bunu yapanın hükümet tavsiyesi olacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla, örneğin KLM, Lufthansa ve British Airways’e sahipseniz, Ukrayna’yı hiç aşmamaya karar verirseniz, neredeyse bir MH17 senaryosuna geri döndük” dedi.

Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçuş, 2014 yılında doğu Ukrayna üzerinde vurularak düşürüldü ve uçakta bulunan 298 kişi öldü, bunların üçte ikisi Hollanda vatandaşıydı. Bazı havayolları, daha önce askeri uçakların düşürülmesinden sonra hava sahasından kaçınıyordu.

Zee, Ukrayna hava sahasından kaçınmanın komşu ülkelerden gelen havayolları üzerinde en büyük rota etkisine sahip olacağını, ancak uzun mesafeli uçuşların maliyetine fazla bir şey eklemesinin beklenmediğini söyledi.

Ukraynalı havayolu SkyUp, Cumartesi günü, uçağın sahibinin Ukrayna hava sahasına girmesini engellemesinin ardından Portekiz’den Ukrayna’ya giden bir uçuşu yönlendirmek zorunda olduğunu açıkladı.

Haber ajansı Interfax Ukrayna, Ukraynalı sigorta şirketlerinin reasürörlerden havayollarının savaş riskleri kapsamında olmadığına dair bir bildirim aldığını belirtti.

Ukrayna Başbakanı Denys Shmygal yaptığı açıklamada, hükümetin sigorta ve leasing şirketlerinin uçuşlarının hava sahasından devam etmesini garanti etmek için uçuş güvenliğini sağlamak için 16,6 milyar Grivnası (591,98 milyon $) tahsis ettiğini söyledi.