Sabahları neden ılık limonlu su içmeliyiz?

Sabahları uyanınca ılık limonlu su içmemiz öğütleniyor. Peki neden? Ilık limonlu suyun faydaları neler? Wellbeing uzmanı ve tarif geliştirici Pelin Bozkurt Bilgiç bu konuda bizi aydınlatıyor.

“Neden ılık  limonlu su içmeliyiz?” Sorusu sık sık karşıma çıkan sorulardan. Danışanlarım bugünlerde bir şeyin nedenini bilmeden körü körüne uygulamak istemiyor. İşte bu nedenle size ılık limonlu suyu, uyanır uyanmaz içmenin faydalarından bahsetmek istiyorum:

1. Öncelikle yeterince su içmek vagus sinirini uyarıyor. Önceki paylaşımlarımdan hatırlayanlarınız olabilir, vagus siniri bizim için çok önemli.

2. 0da sıcaklığından biraz daha sıcak limonlu su ile güne başlamak tüm gece boşalmış  sindirim sistemimizi temizler, tüm organlarımız adeta yıkanır.

3. Ilık limonlu su aynı zamanda organlarımıza masaj etkisi yapar.

4. Ağız kuruluğu ve dehidrasyon, yani susuzluk sağlıklı ağız bakterilerinin dengesizliğine de yol açabilir. Ağızdaki  kötü bakteri bağırsaktaki  kötü bakteri demektir.

5. Limon asidik olsa da yapısı itibariyle mideye girdiğinde detoks etkisi yapar. Uzun zamandır mideye ilk giren olduğundan dışkıyı da harekete geçirir.

6. Ilık limonlu su içmek bağışıklık sistemini güçlendirir. Limonun C vitamini içerdiği malum. Bu, soğuk algınlığı ve grip mevsiminde ve ayrıca stresli zamanlarda sağlıklı kalmanın basit bir yoludur. Sadece limon kokusunun bile stresi azalttığı ve ruh halini iyileştirdiği kanıtlanmış.

7. Limon suyu ayrıca  kan şekerini düzenlemede yardımcı olur. Limonda bulunan lifler, şeker emilimini yavaşlatır. Ilık limonlu su; kan  şekerini düşürmek için en iyi yollardan biridir. Kandaki yüksek şeker, su ile daha rahat atılır.

8. Limon aynı zamanda  muz kadar potasyum kaynağı. Potasyumun ana işlevi vücuttaki sıvı dengesini sağlamak. Ayrıca Potasyum, tansiyon, kaygı, stres, böbrek hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Tüm bu yararlardan sonra hala neden Ilık limonlu su içmeliyiz diyorsanız bir iki şey daha eklemek isterim diyen Pelin Bozkurt Bilgiç devam etti: “Limonlu su vücudunuzda sindirime yardımcı dedik; bunun nedeni, sitrik asit vücudunuzdaki çeşitli enzimlerle etkileşime giriyor ve mide suyunun salgılanmasını uyarıyor. Ve bu, yiyeceklerin ve  sindirim sisteminizde sorunsuz bir şekilde hareket etmesine  ve hazımsızlığa yardımcı oluyor. Limonlu su; hem eklem ağrılarını hem de kas ağrılarını azaltır. Limonlu su; diş ağrısı ve diş eti iltihabına iyi gelir.  Ancak sitrik asit diş minesini aşındırabileceğinden, limonlu su içtikten sonra 20-30 dakika içinde  normal su için. Bir de size Limonlu Suyumun Tarifini vermek isterim:

Sabah Suyu Tarifim

1 bardak ılık su

1/2 limon suyu

1 dal taze nane

2 adet kurutulmuş  ceviz yaprağı