Reasürans devi Swiss Re’den dikkat çeken karar

Dünyanın en büyük ikinci reasürörü olan Swiss Re, küresel sıcaklık artışını frenlemeye yardımcı olmak için büyük işletmeler üzerindeki artan baskının ardından kapsamayı reddettiği petrol ve gaz üreticilerinin sayısını artıracağını belirtti. Swiss Re, son yayınladığı yıllık sürdürülebilirlik raporunda, Temmuz 2023’ten itibaren dünyanın en karbon yoğun %10’luk üretimden sorumlu petrol ve gaz şirketlerine artık bireysel sigorta sağlamayacağını duyurdu.

2021’de, dünyanın en kirletici petrol ve gaz şirketlerinin %5’ini karbon yoğunluklarına, varil petrol veya üretilen doğal gaz birimi başına emisyon ölçümüne göre ortadan kaldırmıştı.

Bu, %90 oranında kapsanmış olsa da, STK Insure Our Future’ın küresel koordinatörü Peter Bosshard, değişimin “dünyanın nihai risk yöneticilerinden birinin” önemli bir sinyali olduğunu söyledi. Bosshard, “Petrol ve gaz operasyonlarının iklim bilimine uygun olarak aşamalı olarak durdurulması gerekiyor, aksi takdirde on yılın sonunda sigortasız hale gelebilirler” dedi.

Swiss Re ve sektördeki diğer kişilerin artan titizliği, değişimin aciliyetini vurgulayan bir dizi raporu takip ediyor. Geçen yıl, Uluslararası Enerji Ajansı raporu, yüzyılın ortasına kadar sanayi öncesi ortalamanın 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) üzerinde gezegensel ısınmayı sınırlama hedefine ulaşılacaksa, daha fazla yeni petrol ve gaz sahası geliştirilmemesi gerektiğini söyledi.

IEA raporuna uygun olarak, Swiss Re, şirketin net sıfır emisyona ulaşmak için bağımsız olarak doğrulanmış, bilime dayalı bir planı olmadığı sürece, 2022’den itibaren ana şirketlerinden devam eden projeleri artık sigorta etmeyeceğini  duyurdu.

Swiss Re, 2025 yılına kadar toplam petrol ve gaz primlerinin yarısının 2050 yılına kadar net sıfır planına uygun şirketlerden gelmesini istediğini ve 2030 yılına kadar sektördeki tüm müşterilerinin bunu yapmış olması gerektiğini belirtti.