Rusya-Ukrayna savaşı sigortacıları kara kara düşündürüyor

Sigorta dünyasını Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonucu olarak küresel sigorta endüstrisinin milyarlarca dolarlık zararla karşı karşıya kalabileceği endişesi sardı.

Financial Times‘dan bir kaynak, sigorta piyasası Lloyd’s’un potansiyel olarak 1 milyar ABD Doları ile 4 milyar ABD Doları arasında bir yerde toplam kayıplara baktığını yazdı. Söz konusu tahmin, reasürörlerden gelen ödemeleri hariç tutuyor.

Yayına göre Lloyd’s yorum yapmayı reddetti.

Bu haftanın başlarında, asırlık borsa şunları söyledi: “Lloyd’s için – pazarımızın tüm dünyada temsilcileri olmasına rağmen – Rusya ve Beyaz Rusya’daki faaliyetlerimiz, işlem yaptığımız işin %1’inden daha azını temsil ediyor. Ancak, dünyanın herhangi birimizin kenarda oturmak için fazla bağlantılı olduğunu biliyoruz. Ve sigorta dünya ekonomisinde bizim aktif bir rol oynamamamız için fazlasıyla kökleşmiş durumda. Bu nedenle, Rus varlıklarına karşı etkili bir yaptırım rejimi uygulamaya yardımcı olmak için siber, uzay ve siyasi risk gibi önemli alanları kapsayan uzmanlığımızı, kaynaklarımızı ve ağlarımızı kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.

Lloyd’s “Çatışma başladığından beri Birleşik Krallık ve uluslararası düzenleyicilerle sık sık yaptığımız görüşmelere devam edeceğiz. Yaptırımların maksimum etkiyi nasıl sağlayabileceği konusunda dikkatli bir şekilde düşünürken bu kurumlarla yakın ilişki içinde olduğumuzdan emin olacağız.” ifadelerini ekledi.

Bu arada, Marsh küresel havacılık başkanı Garrett Hanrahan, mahsur kalan uçakların kurtarılmamasının, tarihin en büyük havacılık kaybı olabilecek şekilde 5 milyar ABD doları tutarında bir sigorta darbesi anlamına gelebileceğine inanıyor. Savaş daha da tırmanırsa, kayıpları gidermek için bir kamu-özel çözümünün araştırılması gerekebileceğini öne sürdü.

Financial Times, London Market Group CEO’su Caroline Wagstaff’ın aktardığına göre, “Bu korkunç durumun dalgalanma etkileri geniş çapta hissedilecek. Sigorta talepleri – muhtemelen pazar genelinde önemli – yapılacak ve pazar, kapsam ve ölçeğini anlamak için çalışıyor.” ifadelerine yer verdi.