Modern Nuh’un gemisi: 50 yıl önce ev hayvanları sigortası

Sigorta Dünyası’nın 1970/Mart sayısındaki bir habere göre, ABD’de kurulan bir sigorta sistemi, sahipli ve sahipsiz hayvanlara teminat verip bakım sağlıyor. 1970 gibi hayli erken sayılabilecek bir tarihte Blue Cross adıyla faaliyet yürüten bu girişimin ABD, İngiltere ve Kanada’da aynı adla günümüzde de devam ettiği görülüyor.  

Ev hayvanları sigortasını son 10 yılda ülkemizde de sıklıkla duyuyoruz. “Pet” denen küçük hayvan dostlarımızın evlerimizde bizimle birlikte yoğun olarak yaşamaya başlamasının bunda payı var elbette. Ülkemizde bu sigorta türünün üretimi henüz sembolik düzeyde olsa da özellikle İngiltere’de bu sigorta türünde ciddi bir üretim yapılıyor. Statista.com’un verilerine göre, ev hayvanları sigortasına yılda 1 milyar pounddan fazla ayıran İngilizler, bu özellikleriyle dünyada başı çekiyor. 1 milyar pound, yani 8 milyar lira, ülkemizde kasko sigortası için ödenen meblağa denk geliyor (2019). Ada halkı, 2016 rakamlarına göre köpek sigortasına 800 milyon pound, kedi sigortasına 200 milyon pound ve diğer ev hayvanları için de 80 milyon pound ödüyor.  

Bundan 50 yıl geriye gidip Mart 1970 sayısına göz attığımızda “Amerika’da hayvanlar bile sigorta ediliyor” başlıklı bir haber görüyoruz. Hem de hayvandan kasıt sadece besi türleri değil, ev hayvanları da sigorta kapsamında değerlendiriliyor: “Mavi Haç ismi altında faaliyete geçen sigorta şirketi, geniş çapta hayır şirketi şeklinde ve hayırseverlerin verdikleri paralar sayesinde tedavi imkanlarını kullanabilmektedir. Bir yandan, özel kişilere ait hayvanlar için prim ödenmekte, beri yandan, sokakta bulunan hayvanlar da Mavi Haç Hastanesinde ücretsiz olarak bakıma tâbi tutulmaktadır.” 

“Modern Nuh’un Gemisi” 

Bu hastanede hayvanların yanı sıra çocuklar ve hayvan dostu insanlar da tedavi ediliyormuş ve bu yüzden hastaneden “Nuh’un Gemisi” olarak bahsediliyor: “Bir bakıma başlı başına bir hayvanat bahçesi olan hastaneye her hasta insan da kabul edilmemektedir. Ancak çocukların ve hayvan dostu olduğu bilinen kimselerin tedavi ve bakımı sağlanmaktadır. Böylelikle Mavi Haç Hastanesi bir Nuh’un Gemisi olarak da kabul edilmektedir.” 

Bir hastane yetkilisi ise kurumun işlevini şöyle bir tanımlıyor: “Buraya gelen insanlar tertemiz, bakımlı hayvanları görünce arkadaşlık kurmakta, böylece hayvan sevgisinin yayılması da temin olunmaktadır. Gerçi, tedaviye gelen hayvanların pençelerinde sigorta poliçesini ödeyecek kadar para yoktur. Ama biz hayvanların acılarına değer veriyoruz. Sahipli hayvanlar küçük bir prim ödüyorlar. Sahipsiz hayvanlara da bakmak zaten hastanemizin nizamnamesinde belli başlı maddelerden biridir.” 

Haberin sonunda ise Avrupa’nın ünlü sigorta şirketlerinin de benzer garantiler vermek için hazırlık yaptıkları bildiriliyor.