Swiss Re stagflasyon tehlikesine dikkat çekti

Swiss Re, yeni bir notunda stagflasyonu ana olumsuz senaryolarından biri olarak adlandırdı.

Reasürans devi, ‘yüksek enflasyonun yanı sıra durgun veya azalan üretim’ olarak tanımladığı stagflasyonu, çoğunlukla döngüsel faktörler tarafından yönlendirileceği düşünüldüğünde ise gerçekleşmesi halinde geçici bir durum olarak gördüğünü belirtti.

Notta şu ifadelere yer verildi: “Ukrayna’daki çatışma, on yıllardır kilit emtia fiyatlarında en keskin artışa neden oldu. Büyüme oranlarının döngüsel ve yapısal olarak ABD’ye kıyasla daha düşük olduğu Euro bölgesi, doğrudan bir GSYİH daralmasına itilme riski daha yüksek. Aylık iş kazanımları ve ücret artışının her ikisi de çok güçlü kalmaya devam etse de, 2022’nin ikinci yarısında üç aylık ABD GSYİH büyümesinin potansiyelin altına düştüğünü de görüyoruz. Küresel stagflasyon gerçekleşirse, çoğunlukla döngüsel faktörler tarafından yönlendirildiği için bunun geçici bir durum olacağına inanıyoruz. Bugün dünya, uzun bir süre boyunca büyük ekonomik acıya neden olan 1970’ler tarzı yapısal stagflasyonla karşı karşıya değil. Sonuç olarak, mevcut maliyet enflasyonu ve merkez bankası politikası sıkılaştırmasının kombinasyonunun küresel GSYİH büyümesinden düşmesini ve bunun 2023’te daha düşük enflasyona katkıda bulunmasını bekliyoruz.”

Swiss Re’nin notundaki diğer önemli çıkarımlar ise şöyle sıralandı:

*Emtia fiyat şoklarının enflasyonu daha yüksek ve yavaş büyümeyi zorlayacak şekilde ayarlandı.

*Daha yüksek fiyatlar bu yıl baskı oluşturmaya devam edecek ve 2023’te büyümeyi yavaşlatacak ve enflasyonu düşürecek.

*Yüksek enflasyon artı düşük büyüme, merkez bankaları izin vermeyi seçmedikçe istikrarlı ve uzun vadeli bir denge değildir.

*1970’ler tarzı stagflasyondan kaçınılsa bile politika yönündeki büyük değişiklikler stagflasyonu yapısal hale getirebilir.

Stagflasyon?

Stagflasyon, resesyon (durgunluk) ile enflasyonun (fiyat artışları) aynı anda görüldüğü durumdur. Bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmektedir. 1970 yılında İngilizcede stagnant (durgun) ile inflation (enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışı) kelimelerinin birleşmesinden türetilmiştir.