Ukrayna hükümetinden deniz sigortacılarına çağrı

Ukrayna hükümeti, uluslararası deniz sigortacılarından Vladimir Putin rejimi üzerindeki baskıyı yoğunlaştırmak amacıyla Rus fosil yakıtları taşıyan nakliye şirketleriyle tüm anlaşmalarını durdurmalarını istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’in Baş Ekonomi Danışmanı Oleg Ustenko, bir grup nakliye sigortası uzmanını, Rusya’ya enerjinin uluslararası alıcılarından gelen nakit akışını azaltmak amacıyla sigorta kapsamını geri çekmeye çağırdı.

Reuters’de yer alan habere göre, Ustenko 24 Mart tarihli bir mektupta, “Başkan Zelenskiy ve Ukrayna halkı adına, ulusumuzun bu varoluşsal anında, toplu katliamı finanse eden nakit akışını kesmek için Rus fosil yakıt endüstrisi ile tüm ticari anlaşmaları sonlandırmanızı istiyoruz.” dedi.

Mektup, deniz yoluyla gönderilen kargoların yaklaşık %90’ı için deniz sorumluluk kapsamı sağladıklarını söyleyen sigorta birlikleri topluluğu olan International Group of P&I Clubs’a gönderildi. Mektupta, kulüp üyelerinin Ukrayna’nın işgali başladığı 24 Şubat’tan bu yana Rus limanlarından petrol, gaz ve kömür taşıyan 363 gemiyi sigortaladığı belirtildi.

Düzinelerce uluslararası ülke Putin rejimini daha da sıkıştırmak için ithalatı azaltmak veya durdurmak için çalışacaklarını söylese de, Rusya’nın fosil yakıt satışları hükümeti için önemli bir yabancı sermaye kaynağı olmaya devam ediyor.