60 yıl önce Sigorta Dünyası: Dergimizin Gayesi

Sektör yayıncılığı gibi spesifik bir alanda 63 yıldır varlığını devam ettiren Sigorta Dünyası’nın bu istikrarlı yayın yaşamında daha kuruluşunda belirlediği çizgi ve hedefler ile dergiye emek verenlerin gayretlerinin önemli payı var. Kurucumuz Vedat Uras, 60 yıl önce kaleme aldığı yazıda bu gayreti konu alıyor.

****

Sigorta sektörü yayıncılığının uzun yıllar boyunca tek yayını olan Sigorta Dünyası’nın kurucusu Prof. Vedat Uras, 1962 yılının Mart ayı sayısı için kaleme aldığı başyazısında, sektör yayıncılığının önemine dikkat çekip Fransa’daki sigorta prodüktörleri tarafından yayımlanan L’Assureur Conseil dergisi örneğini veriyor. Söz konusu dergi için “Gerek tertip ve gerekse muhtevası bakımından bütün sigortacıları ve sigortalıları alakadar edecek bir mükemmeliyettedir. Bütün Sigorta Birliklerinin faaliyeti, sigorta simsarlarıyla şirketlerin münasebeti, sigortacılar kulübü, tarifelerdeki tadilat, buna dair içtihat ve kararlar, vergi meseleleri, hukuki bahisler ve buna mümasil sigorta ile ilgili havadisler bu dergide yer almaktadır” diyor.

Yazısına, “Memleketimizde ilk defa olarak sigorta mecmuası neşretmek cesaretini göstermiş olmanın verdiği ümitle dergimizin de bu mertebeye ulaşmasını temin etmek en büyük gayemizdir. Bu gayeye ulaşabilmek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü fedakarlığı yapmağa hazırız” diye devam eden Uras, bu mücadelede sigorta sektörünün paydaşlarının da kendilerine yardımcı olacaklarından ümitli olduklarını söylüyor.

Nitekim, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin, sigorta şirketlerinin ve sigortacıların dergiye ilgisinin arttığını belirten Uras, Birliğin Türkiye piyasasında faaliyet yürüten yerli ve yabancı sigorta şirketlerine gönderdiği tamimle (genelge) “münderecatı itibariyle faydalı neşriyatta bulunduğu Bakanlıkça da belirtilen bu mecmuanın talebiyle ilgilenmelerini” tavsiye ettiği bilgisini veriyor.

Dönemin Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Müdürlüğü ise 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu’nun 39. Maddesi gereğince yayınlanması zorunlu olan bilanço, kar ve zarar hesaplarının Sigorta Dünyası’nda da ilan edilmesi tavsiyesinde bulunmuş.

Bu suretle sigorta şirketlerinin ve meslektaşların yardımlarıyla sigorta sahasındaki neşriyat vazifesini ifada büyük bir dikkat ve gayret göstermek imkanını elde etmek için yeni bir kuvvet kazanmış bulunmaktadır” diyen Uras, yazının başında örnek gösterdiği L’Assureur Conseil dergisinin çizgisine ulaşabilmek için ihtiyaç duydukları içeriği Sigorta Dünyası’nın sayfalarında toplayabilme hedefine yaklaştıklarını “sevinçle arz” ediyor.

Sigorta Dünyası, Uras’ın yazısının üzerinden geçen 60 yılda aynı çizgi ve aynı heyecanla, daha da yüksek hedeflere ulaşma yolunda yayınını sürdürüyor.

Vedat Uras’ın yazısının yer aldığı Mart 1962 tarihli Mart sayımızın kapağında Türkiye’de o tarihlerde yeni kurulan Türk Loydu’nun ilk toplantısını yaptığı haberi duyuruluyor.