11 Haziran 1987: Hayat ve hayat dışı bu kanunla ayrıldı

Bildiğimiz üç sigortacılık kanunundan ikincisi 1987 yılının 11 Haziran gününde çıkmış ve ayın 15’inde yayınlanan Sigorta Dünyası dergisinin Haziran sayısına yetiştirilmiş. Kanunun çıkması, tıpkı şimdiki nesil sigortacıların hatırlayacağı 2007 yılının Haziran ayında çıkan 5684 sayılı kanun gibi uzun süre beklenmiş. Ardından da yine “bankacılar sigortacılık yapmasın” eleştirileriyle karşılanmış.  

Sigorta Dünyası’nın arşivden sayfasında bu ay 35 yıl geri gidiyoruz ve 1987 yılının Haziran sayısında TBMM’de kabul edilen yeni yasa haberine yer veriyoruz. Kanun, ilk taslağın hazırlanıp açıklanmasından üstünden 2,5 yıl geçmesinin ardından Sigorta Murakabe Kanunu adıyla TBMM’nin 11 Haziran 1987 günkü birleşiminde kabul edildi. Tesadüf o ki, 2007 yılında çıkan 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu da yine Haziran ayında çıkmıştı (03.06.2007). İlk kanun ise 21.12.1959 tarihli 7397 sayılı “Sigorta Şirketlerinin Murakabesi Hakkında Kanun” adıyla çıkmıştı.  

1987 yılının Haziran sonrasında çıkan sayılarda da yankıları devam eden kanunla ilgili en çok yapılan eleştiri, bugün az da olsa devam eden bankaların sigortacılık yapması olarak dikkat çekiyor. Aşağıda verdiğimiz belli başlı değişiklikler arasında ise yabancı sigorta şirketi kurulması için 1 milyar lira karşılığında döviz getirmeleri maddesi dikkat çekiyor. O yılki ortalama döviz kurunun 835 lira olduğu düşünüldüğünde, sermaye gerekliliği 1,2 milyon dolar oluyor. Günümüzdeki sigorta şirketi kuruluşundaki sermaye ihtiyacının hayli altında bir rakam olduğu görülüyor. O yıllarda şirketlerin hayat ve hayat dışını birlikte yürüttüğü düşünüldüğünde, bugüne kıyasla tüm branşlarda faaliyet göstermek için bir şirketin 10’da birinden de düşük sermaye ihtiyacı olduğu söylenebilir. 

Yasadaki Belli Başlı Değişiklikler 

-3379 numaralı kanun olarak da anılabilecek Yasanın adı Sigorta Murakabe Kanunu oldu.  

-Kapsama eksperler ve reasürans aracısı brokerler de alındı.  

-Şirketlerin sermayeleri en az 1 milyar lira olurken, kooperatif şirketlerin ortak sayıları 800’e, bunların da tek tek payları en az 1 milyon liraya çıkarıldı.  

-Genel vekillik kaldırılırken, yabancı sigorta ve reasürans ortaklıkları anonim şirket ya da şube biçiminde etkinlik göstermesine ve sermaye olarak en az 1 milyar lira tutarında dövizi Türkiye’ye getirecekler.  

-Bankaların dışındaki acenteler sigortacılıkla bağdaşmayan bir işle uğraşmayacaklar. Acenteler meslek kuruluşlarına üye olmakla yükümlü olacaklar. Sigorta aracıları tahsil ettikleri primleri, tahsilatı izleyen ayın sonuna değin ilgili şirkete ödeyecekler.  

-Yabancı krediyle satın alınan uçak ve gemilerin borçları ödeninceye dek, münhasıran kredi miktarıyla sınırlı olmak üzere tekne sigortalarıyla gemilerin kulüp sigortaları yurtdışında bağıtlanabilecek sigortalar arasına eklendi. 

-Bakanlar kurulu kamu yararı açısından, kişilere ve topluma zarar verebilecek her türlü meslek ve etkinliğe karşı teminat oluşturması amacıyla gerekli gördüğü sigorta türlerini zorunlu kılabilecek.  

-Birlik Yönetim Kurulu 9 asil, 9 da yedek üyeden oluşacak.  

-Hayat dalıyla ilgili işlemler, öbür dallardan ayrı ve bağımsız muhasebeleştirilecek.  

Birlik Başkanı Cemal Zağra: Bizim için asıl zorluk şimdi başlıyor 

Yasanın çıkması üzerine o zamanki adıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Cemal Zağra şunları söyledi: Bizim için asıl zorluk şimdi başlıyor. Çünkü kısa bir süre içinde bir sürü yeni yönetmelik hazırlamak zorundayız. Yazanın asıl uygulaması bu yönetmeliklere göre olacağından, konu yoğun ve çok önemlidir. Bu maksatla konularında uzman birçok sigortacı arkadaştan heyetler teşkil ettik… Ne diyelim? Hayırlı olsun diyoruz…”