Sağlıkta yelkenleri tamamlayıcı rüzgar şişiriyor

Sigorta sektöründe tamamlayıcı sağlık rüzgarı esmeye devam ediyor. Bu segmentte geçen yılın ilk çeyreğinde 630 milyon lira olan üretim bu yılın aynı döneminde 1,6 milyar liraya yükselirken, nominalde yüzde 155, reelde yüzde 58’lik büyüme gerçekleşti. Özel sağlıktaki yüzde 50’lik büyüme ise reel anlamda küçülmeyi engelleyemedi. Branştaki gelişimi değerlendiren sektör temsilcileri, ekonomik koşulların günümüzdeki gibi seyretmesi durumunda, özel sağlıktan tamamlayıcıya geçişlerin süreceği tahmininde bulundu.

Sağlık sigortasında 2022 ilk çeyreğinde 6,8 milyar liralık prim üretimi gerçekleştirildi. Üretimin 4,7 milyar lirası özel sağlık sigortası (ÖSS), 1,6 milyar lirası ise tamamlayıcı sağlık sigortasından (TSS) geldi. TSS’deki yüzde 155’lik büyüme dikkat çekerken, ÖSS ise nominalde yüzde 50 büyüyerek reel anlamda daraldı. Haberdeki tabloda da gösterdiğimiz gibi, son beş yılda ÖSS’nin toplam sigorta pastasından aldığı payda çok küçük bir artış olurken, TSS’nin üç kata yakın büyüme kaydetti.

Koronavirüs salgınıyla birlikte toplumda sağlık sigortası bilincinin arttığı sıkça vurgulansa da, geçtiğimiz yıl bu branşının yüzde 30’a yakın büyümesine rağmen reelde küçüldüğü görülüyor. TSS ise başlangıcından bu yana reel büyümesini ciddi oranda sürdürüyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin açıkladığı rakamlara göre branşın reel büyümesini son yıllarda TSS sağlıyor. Sigortalı sayısı açısından bakıldığında yılın ilk çeyreğinde ÖSS’de yüzde 8, TSS’de yüzde 47 büyüme olduğu görülüyor.

Her şeyin başı ekonomi

Kârlılık bakımından incelendiğinde, sağlık sigortalarının kaskoyla birlikte en kârlı branş olduğu göze çarpıyor. Ancak ülkemizde son altı ayda yaşanmaya başlanan ve 20 yıllık periyodda eşine rastlanmayan yüksek enflasyonla birlikte, hane halkının bütçesindeki daralmanın sağlık hizmetini özel şirketlerden almak isteyen tüketicileri etkileyeceği düşünülüyor. Bu etki sonucunda da halihazırda özel sağlık sigortasından tamamlayıcıya geçişlerin önümüzdeki dönemde hızlanarak devam etmesi bekleniyor. Bu konuda Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erberk, “Yüksek hizmet bedellerinin, ürün fiyatlarına yukarı yönlü yansıması bekleniyor. Bunun da sigortalıların satın alma kararlarını olumsuz etkileyebileceğini ya da ekonomik paketlere geçiş kararı almalarına neden olabileceğini düşünüyorum” diyor. Quick Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altuğ Dönmez ise, “Ekonomik koşulların bu şekilde devam etmesi ya da zorlaşması bu geçişlerin devam etmesini kaçınılmaz kılacaktır. Uygun fiyat politikasının sürdürülebilmesi ise sigorta şirketlerinin doğru underwriting ile beraber hasar maliyet sürecini doğru yönetebilmesiyle gerçekleşebilecektir” şeklinde yorumda bulunuyor.

Dosya konumuza katkıda bulunan bir başka isim olan TSB eski başkanlarından, ÖzserNeo Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Ramazan Ülger de, TSS’de görülen sigortalı artışına rağmen, yükselen hastane maliyetleri nedeniyle şirketlerin fiyat politikalarında da değişiklik olmasının muhtemel olduğu tahmininde bulunuyor.

TSS’deki ÖSS’ye kıyasla hızlı büyümenin diğer sebepleri de, ÖSS’deki ayakta tedavi katılım payının ek maliyet çıkartması ve grup poliçelerde TSS lehine oluşan ciddi fiyat farkı olarak gösteriliyor.

Öte yandan bazı özel hastanelerin ÖSS’li müşterilere TSS’lilere nazaran daha farklı yaklaşım sergilediği de son dönemde duyuluyor ve bu gelişme sigortalılarda endişeye neden oluyor.

SAĞLIKTA ÜRETİM (milyar TL) VE TOPLAM SİGORTA PASTASINDAKİ PAY (%)

 SAĞLIK                ÖSS                     TSS

üretim (pay)      üretim (pay)      üretim (pay)

2021                    13 (%14,9)         9,5 (%10,8)        2,6 (%3)

2020                   10 (%14,8)         7,8 (%11,6)        1,5 (%2,2)

2019                    8,3 (%14,4)        6,6 (%11,5)        1 (%1,7)

2018                    6,2 (13,1)           5,2 (%10,9)        0,535 (%1,1)

2017                    5 (12,7)              4,1 (%10,4)        0,493 (%1,2)