Sigortacılığımız İçin Pul

Ulusal sigortacılığımızın 50. yılı için gerçekleştirilen ve tarihe geçen en önemli kutlama etkinliklerden birinin ana fikri Sigorta Dünyası’ndan çıkmıştı.

***

1975 yılı Türk sigortacılığı için tarihi bir yıl olmuş. O yıl, ilk yüzde 100 yerli sermayeli iki sigorta şirketi olan Anadolu Sigorta ve Güven Sigorta (İtimadı Millî) 50. kuruluş yıldönümlerini kutlamışlar. Şirketler kendileri için bu önemli kilometre taşı için çeşitli kutlama etkinlikleri gerçekleştirmişler.

Bu etkinliklerden biri ise Türk sigortacılık tarihinde bir ilk; ulusal sigortacılık için hatıra pulu bastırılmış. Pul bastırma fikrini ise Sigorta Dünyası’nın o tarihteki genel yayın yönetmeni ve başyazarı Aslan Tufan Yazman vermiş. Yazman, dönemin Anadolu Sigorta Genel Müdürü Celâleddin Aksoy’a diğer ülkelerde bastırılan sigorta temalı hatıra pullarından bahsetmiş ve ulusal sigortacılığımızın 50’nci yılı için böyle bir pul bastırılabileceğini söylemiş. Fikir, Celaleddin Aksoy’un da aklına yatmış ve gerekli girişimlere başlamış.

Sigorta Dünyası’nın Şubat 1976 tarihli 194. sayısının da kapak haberini oluşturan konunun gelişimi iç sayfalarda şöyle özetleniyor:

“…….Anadolu’nın Sayın Genel Müdürü AKSOY bu hatırlatmayı değerlendirmiş ve kutlama hazırlıklarıyla ilgili olarak yaptığı Ankara gezilerinde konuyu Ulaştırma Bakanlığı’na götürmüş, çeşitli temaslardan sonra Posta İdaremiz ULUSAL SİGORTACILIK pulunu çıkarmayı kabul etmiştir.”

Pulun tasarımı için bir yarışma düzenlenmiş; yarışmayı ülkemizin en önemli grafik sanatçılarından Mengü Ertel kazanmış ve Posta İdaresi, şekilde görülen, ULUSAL SİGORTACILIK adlı 110 kuruşluk hatıra pulundan 400 bin adet basıp piyasaya sürmüş. Pul 1976 yılının Haziran ayı sonuna kadar yürürlükte kaldıktan sonra koleksiyonlardaki yerini almış.