İklim politikaları eleştirilen Chubb CEO’su Greenberg’den geleceğe yönelik öngörüler

ABD’li sigorta devi Chubb’un CEO’su Evan Greenberg, iklim değişikliği ile mücadelede net sıfır hedefleri ilan eden sigorta şirketlerinin aşırı vaatte bulunduğunu ve kendilerini hukuksal davalara karşı savunmasız bıraktıklarını söyledi. Greenberg, dijitalleşme çağının endüstrinin geleceği olduğu öngörüsünde bulunarak, “Ve o gelecek şimdi ve burada”. Sigorta şirketleri, sigortacılığı ve müşteri deneyimini geliştirmek için dahili ve harici verileri kullanmalı” dedi.

Chubb iklim değişikliği ile mücadele konusunda net sıfır hedefi ilan etmedi. Yakın tarihli S&P sigorta konferansında konuşan Evan Greenberg, Chubb’un enerji geçişindeki rolünü bir denge olarak görüyor. Greenberg, sigorta şirketlerinin karbon nötrlüğünü teşvik edecek ürünlere yatırım yapıp geliştirebileceğine inanıyor. Greenberg, “Hayat dışı sigortacılarının aşırı hava olayları arttıkça riskleri fiyatlandırabilmeleri ve yönetebilmeleri özellikle önemlidir. Artık sigortacıların düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş sırasında müşterilerin dirençli kalmasına yardımcı olacak hizmetler sunması gerekiyor” dedi.

Ancak Chubb, “dünyanın enerjiye ihtiyacı olduğu için” petrol ve doğalgazı sigortalamaya devam ediyor. Chubb, başka seçenekler ve “gerçek sürdürülebilirlik sorunları” olduğunu söylediği kömür ve katranlı kumlar gibi şeyleri garanti altına almıyor, ancak ona göre “iyi alternatifler” bulunmadan petrol ve doğalgazı sigortalamayı bırakmanın “sorumsuzca” olacağı görüşünde.

Mayıs ayında ABD’de Insure Our Future ve Campax’in de aralarında bulunduğu 70 çevre platformu Chubb CEO’su Evan Greenberg’i Chubb’un yetersiz bulunan kömür politikasını güçlendirmeye, iklim konusundaki sözlerini tutmaya ve yeni petrol ve gaz sigortasını durdurmaya çağıran bir mektup gönderdi. Evan Greenberg maskeleri takan protestocular, Chubb’un 20 Mayıs’taki hissedar toplantısından önce mektubu New York, Zürih ve San Francisco’daki Chubb merkezine teslim etti. (Kaynak: Insure Our Future)

Greenberg, küresel enflasyon ve jeopolitik risk arasındaki bağlara da dikkat çekti.  Greenberg, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin neden olduğu enerji kıtlığının, gelişmekte olan ülkeler zarar görürken gelişmiş dünyanın daha fazla enerji almasına yol açacağını ve gelişmekte olan ülkelerdeki enerji ve gıda güvensizliğini, istikrarsızlığı, daha fazla milliyetçiliği ve daha yüksek jeopolitik riski teşvik edeceğini de söyledi.

Bu ülkelerde risk olmasına rağmen, Greenberg önümüzdeki birkaç on yılda servetin %60-70’inin Asya’da yaratılacağına inanıyor ve bu nedenle bölgede hala büyük fırsatlar görüyor.

Greenberg ayrıca Asya ve Latin Amerika’nın sektördeki en hızlı dijital yeniliği gördüğüne inanırken, bu durumun ABD’de de yaşandığını belirtti. Greenberg, öte yandan ABD ekonomisinin “potansiyel stagflasyon” dönemine doğru ilerlediğine inandığını da sözlerine ekledi.