Generali’nin hissedarı gözlük kralı Del Vecchio 87 yaşında öldü…

Dolomit dağlarında küçük bir optik atölyesiyle yola çıkan ve sonunda gözlükte tartışmasız dünya lideri olan İtalyan girişimci Leonardo Del Vecchio 87 yaşında hayatını kaybetti. Del Vecchio’nun Delfin holdinginin EssilorLuxottica’daki kontrol hissesine ek olarak Mediobanca SpA, Assicurazioni Generali SpA ve UniCredit SpA gibi İtalyan finans şirketlerinde de hisseleri vardı.

Ölümü kurduğu optik devi Paris merkezli EssilorLuxottica tarafından doğrulandı. Milano’daki bir yetimhanede büyüyen Del Vecchio, Venedik’in kuzeyindeki Alpler’deki Agordo kasabasında yerel gözlük üreticilerine küçük bir çerçeve parçası tedarikçisi olarak başlamak için kuzeydeki şehirden ayrıldı.

Del Vecchio’nun başkanlığında, sonunda EssilorLuxottica olacak olan devasa gözlük, endüstride dünya lideri olmak için bir dizi satın alma gerçekleştirdi. Ray-Ban ve Oakley gibi ikonik markalar, Del Vecchio’nun zirveye çıkarken yakaladığı çok sayıda hedef arasındaydı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, Del Vecchio’nun net değeri 1 Haziran itibariyle 25.7 milyar dolardı. Tycoon, Luxottica SpA’sının Fransız lens üreticisi Essilor ile 2018 birleşmesinden oluşan EssilorLuxottica’da %32’lik kontrol hissesine sahipti. Ray-Ban gibi markalara ek olarak Armani ve Prada gibi moda evleri için çerçeve üreten şirket, 180.000’den fazla çalışanı, dünya çapında operasyonları ve lüks ve tıbbi teknoloji sektörlerinde bir dayanağı var.

EssilorLuxottica, hem dünyanın en iyi gözlük perakendecisi hem de en büyük düzeltici lens üreticisi. Doğası gereği utangaç ve ketum olan Del Vecchio, onlarca yılını medyanın dikkatinden kaçarak dikkatli bir şekilde geçirdi.

Bu yılın başlarında bir muhabirle yaptığı nadir bir sohbette kendisine imparatorluğunu nasıl kurduğu soruldu. Del Vecchio, “Yaptığım her şeyde her zaman en iyi olmaya çalıştım – hepsi bu” dedi. Onu zirveye çıkaran yolculuğu anlatırken basitçe “Asla doyamadım” dedi.