AB, 2035’e kadar akaryakıt motorlu arabaların satışını durdurmayı hedefliyor

Avrupa Birliği ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele önlemleri üzerinde anlaşmaya vardı. Düzenlemelerin hedefleri arasında, 2035 yılına kadar petrol bazlı yakıtla çalışan motorlu arabaların satışının durdurulması ve dar gelirli haneleri temiz enerjinin artan maliyetlerinden korumak gibi önemli konular bulunuyor.

Reuters’ın haberine göre, dünya genelinde küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının üçüncü büyük yayıcısı olan AB’nin 27 ülkesinin çevre bakanları, iklim hedefleri doğrultusunda beş kanun üzerinde uzlaşı sağladı.

Avrupa Komisyonu tarafından geçen yıl yaz aylarında sunulan kanun tasarısı, AB’nin sera gazı salımını 2030 yılına kadar 1990’daki seviyelerin yüzde 55’in altına düşürülmesini sağlamak için hazırlandı.

Bugün sağlanan anlaşmanın ardından bakanlar ile Avrupa Parlamentosu’nun kanun üzerinde uzlaşması gerekecek. Uzlaşının ardından tasarı yasalaşabilecek.

“İklim krizi ve yarattığı etkiler son derece net. Yeni politikalar üretilmesi kaçınılmaz” diyen Avrupa Komisyonu iklim politikalarından sorumlu üyesi Frans Timmermans, AB’nin en büyük doğalgaz tedarikçisi Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ülkelerin fosil yakıt tüketimini durdurma çabalarının hızlandığına da dikkat çekti.

Uzlaşılan konular arasında ısıtma ve ulaşımda kullanılan fosil yakıtlara ek maliyetler binmesini sağlayacak yeni bir AB karbon piyasası kurulması bulunuyor. Bu düzenleme 2027’de, yani ilk tasarıda yer alan halinden bir yıl daha geç yürürlüğe girecek.

Bakanlar ayrıca uzun müzakerelerin ardından yoksul hanelerin temiz enerjiye geçiş maliyetlerini 2027-2032 döneminde azaltacak 59 milyar avro tutarında yeni bir AB fonu oluşturulması konusunda anlaştı.

Avrupa Komisyonu’nun tasarısına göre bu fon, yeni karbon piyasasında ihraç edilecek sertifikalardan sağlanacak kaynaklarla oluşturulacak.

Sanayi ve enerji santrallerinin maliyetlerini yarattıkları karbon emisyonu çerçevesinde artıran mevcut AB karbon piyasası da reforma tabi tutulacak. Kanunların hedefleri arasında, 2035 yılına kadar akaryakıtlı motorlu arabaların satışının durdurulması da yer alıyor.