ABD’li sigorta devleri fosil yakıta yatırımdan vazgeçemiyor

Yakın tarihli bir analize göre, Kuzey Amerikalı büyük sigorta şirketleri, 2019 itibariyle 30,8 milyar doları petrol ve gaz holdinglerine olmak üzere, fosil yakıtlara 59,7 milyar dolar yatırım yaptı.

Kaliforniya Sigorta Departmanı tarafından Nisan 2022’de yayınlanan 2019 verilerini kullanarak, Insure Our Future tarafından yayınlanan analiz, 2019 itibariyle on sigorta şirketinin fosil yakıtlara yoğun bir şekilde yatırım yaptığını ortaya koydu.

Listede American International Group (AIG), Berkshire Hathaway, Travellers, Chubb, The Hartford ve Liberty Mutual gibi büyük sigorta şirketleri yer aldı.

Bulgulara göre, 2019’da AIG ve Berkshire Hathaway, sırasıyla 20,66 milyon dolar ve 5,9 milyon dolar ile petrol ve gazda en büyük yatırımlara sahip.

AIG’nin fosil yakıt yatırımları, analiz edilen bağlı ortaklıklar için yönetim altındaki varlıklarının %11,40’ını oluşturuyor.

Rainforest Action Network’ün kıdemli enerji finansmanı kampanyacısı Elana Sulakshana, “ABD’li sigortacılar iklim krizinden endişe duyduklarını iddia ederken, fosil yakıt şirketlerine yaptıkları büyük yatırımlar başka bir hikaye anlatıyor. AIG ve Berkshire Hathaway gibi sigorta devleri, karbon kirliliğini sağlama konusundaki aşırı büyük rollerini ele almak yerine, yatırımları yoluyla fosil yakıt endüstrisine bir yaşam çizgisi sağlayıp sel, orman yangınları ve kasırgalar gibi daha tehlikeli iklim felaketlerini körüklüyor.” dedi.

Öte yandan Insure Our Future’a göre, analiz edilen birçok sigorta şirketi, 2019’dan bu yana kömür, katranlı kumlar ve Kuzey Kutbu petrol ve gazı gibi belirli sektörlere verdikleri destekle ilgili kısıtlamalar benimsedi.

Koreli dev sigortacılar kömürü sigortalamayı sürdürecek

Bu arada insurancebusinessmag.com’da yer alan bir habere göre ise Güney Kore’nin en büyük sigorta şirketleri Samsung Fire & Marine Insurance (Samsung FMI) ve Hyundai Marine & Fire Insurance (Hyundai MFI), kömür için mevcut sigorta sözleşmesini aşamalı olarak kaldırmayı planlamadıklarını açıkladı.

Geçen yıl, iki sigortacı Güney Kore’de yeni kömür projelerini sigortalamayı bırakacaklarını söyleyen birkaç şirket arasındaydı. Ancak şirketlerin yayınladıkları son ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim) raporları, mevcut kömür sigorta sözleşmelerini iptal edeceklerini göstermedi. Bu durum Seul merkezli çevre grubu Solutions for Our Climate (SFOC) tarafından büyük eleştiri aldı.