Lloyd’s ve Aon’dan dikkat çeken Ukrayna raporu…

Lloyd’s ve Aon tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Ukrayna’daki savaşın iş dünyası üzerinde geniş kapsamlı ve uzun vadeli etkileri olabilir.

Ukrayna: Dünyayı değiştiren bir çatışma raporu, bu potansiyel etkileri ve işletmelerin bu riskleri azaltmak için hangi adımları atabileceğini inceliyor.

Rapordan elde edilen önemli bulgular arasında şunlar yer aldı:

Tüm sektörlerde, işletmelerin portföylerini ve tedarik zincirlerini çeşitlendirme ve hedge etme yeteneği, tek tedarikçilere bağımlılığı azaltmak için riske maruz kalmayı en aza indirmek için hayati önem taşıyacak.

Enerji sektörü, savaşın yol açtığı çeşitli risklerden muhtemelen en çok etkilenen sektör olacak; ancak, enerji güvenliği ve itibarla ilgili endişeler, çatışmaya yanıt vermek için risk azaltma stratejilerinin oluşturulmasında tüm sektörler için kilit faktörler olacak.

Anlık enflasyonist etkilere ek olarak, azalan gıda ve enerji arzından kaynaklanan ikinci dereceden etkiler olacak. Rusya, dünya buğdayının beşte birini ve Avrupa Gazının %40’ını üretiyor.

Tedarik zincirlerinin yeniden düzenlenmesiyle ilişkili daha yüksek işletme maliyetleri de olacak.

Sigortanın önemine vurgu

Ukrayna savaşının etkileri birbiriyle oldukça ilişkili. Örneğin, artan jeopolitik gerilimler, enflasyon ve piyasa oynaklığı üzerinde zincirleme etkileri olabilecek siber saldırılarda bir artışa neden oldu. Rapor, Ukrayna’daki savaştan en çok etkilenen sektörlere ve coğrafyalara beş makul senaryo uyguladı. Her senaryo, savaşın tedarik zincirleri, enerji, gıda güvenliği, ESG, iklim geçişi, enflasyon ve siber üzerindeki olası kısa, orta ve uzun vadeli etkilerini araştırıyor. Raporda, işletmelerin bu riskleri azaltmalarına yardımcı olmak için sigortanın önemi ise özellikle vurgulandı.

Lloyd’s CEO’su John Neal, “Ukrayna’daki çatışma, yıkıcı insan maliyetlerine ve enerji, siber ve tedarik zincirleri gibi alanlarda birbirine bağlı bir dizi riske neden oldu. Jeopolitikanın sırayla gıda güvenliğini, piyasa oynaklığını ve fiyat enflasyonunu etkilediği tahıl ihracatının son zorluklarını ele alalım. Bu nedenle proaktif ve ileriye dönük bir yaklaşım, dalgalanmalara karşı dayanıklılık oluşturmanın anahtarı olacak ve Lloyd’s bu hedefi desteklemek için uzmanlığını, kaynaklarını ve risk çözümlerini kullanacak.” dedi.