Swiss Re: Yarı yılda 35 milyar $ sigortalı doğal afet kaybı oldu

Swiss Re Enstitüsü’ne göre, küresel olarak, doğal afetlerden kaynaklanan sigorta ve reasürans endüstrisi kayıpları, 2022’nin ilk yarısında 35 milyar dolara ulaştı ve bu son on yılın ortalamasından yüzde 22 daha yüksek.

Seller ve diğer ikincil tehlikeler, 2022’nin ilk altı ayında ortalığı kasıp kavurmaya devam etti ve insan kaynaklı olaylarla birleştiğinde, bu dönemde felaketlerden kaynaklanan tahmini 75 milyar dolarlık küresel ekonomik kayıplara neden oldu.

Toplam zararlar açısından, Swiss Re tarafından bildirilen 75 milyar dolar, geçen yılki 95 milyar dolara ve önceki on yıllık 80 milyar dolarlık ortalamadan yüzde 7 daha düşük.

Ancak, 3 milyar dolarlık insan yapımı felaket kayıpları dahil edildiğinde, 2022 yılının ilk yarısı için 38 milyar dolara yükselen sigortalı zararlar açısından, rakam önceki on yıllık ortalamaya göre yüzde 11 arttı, ancak bu rakam önceki on yılın ortalamasına göre yüzde 11 artışla birleşti.

Rapora yer alan değerlendirmede, “İklim değişikliğinin etkileri, Avustralya ve Güney Afrika’daki benzeri görülmemiş sel gibi giderek artan aşırı hava olaylarında kendini gösteriyor. Bu, son beş yılda gözlemlediğimiz, ikincil tehlikelerin dünyanın her köşesinde sigortalı kayıplara yol açtığı yönündeki eğilimi doğruluyor. Kasırgaların veya depremlerin aksine, bu tehlikeler her yerde mevcut ve özellikle hassas bölgelerde hızlı kentleşme ile daha da şiddetleniyor. Dünya çapındaki yıkımın ölçeği göz önüne alındığında, ikincil tehlikeler, kasırgalar gibi birincil tehlikelerle aynı disiplinli risk değerlendirmesini gerektirir.” ifadelerine yer verildi.

Swiss Re’nin tahminleri, geçen hafta, re/sigorta brokeri Aon’un 39 milyar dolarlık bir tahmin yayınlamasının ardından, doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı kayıpların 2022’nin ilk yarısında 34 milyar dolara ulaştığını bildiren Munich Re’nin tahminlerini takip ediyor.