Trafik sigortası primlerine eylül ayından geçerli %20 zam…

Kamuoyunun yakından takip ettiği ve 25 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren trafik sigortası primlerine Eylül ayından geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapılırken, aylık artış oranı da yüzde 4.75’e çıkarıldı. Zorunlu trafik sigortası poliçesi kesmediği belirlenen şirketlerin tüm branşlarda poliçe kesme yetkisi 30 güne kadar durdurulabilecek.

Zorunlu trafik sigortasında 1/9/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak azami primler, 2022 yılı Ağustos ayında uygulanan araç grubu bazında 4. basamak azami primlerine; taksi, minibüs (sürücü dâhil 10-17 koltuk), otobüs (sürücü dâhil 18-30 koltuk), otobüs (sürücü dâhil 31 ve üstü koltuk), kamyon ve çekici araç gruplarında yüzde 10, diğer araç gruplarında yüzde 20 oranında zam yapıldı.  Aynı zamanda  2022 yılı Nisan ayından itibaren aylık yüzde 2,25 olarak uygulanan artış oranı da 2022 yılı Eylül ayından itibaren aylık yüzde 4,75 (bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden) olarak uygulanması kararı alındı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Bugünkü Resmi Gazete yayınlanan yönetmelik değişikliği ile,  Poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerinin SEDDK tarafından  belirlenen sigorta branşlarında veya tüm sigorta branşlarında poliçe düzenleme ve yenileme yetkisi 3 günden az 30 günden fazla olmamak üzere geçici olarak durdurulabilecek.  Kaçınmanın devam etmesi halinde Kurul kararına istinaden bu süreler iki katına kadar arttırılabilecek ve/veya diğer tedbirler uygulanabilecek.  Kurum, poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerini ve bu fıkra uyarınca alınan tedbir kararını, 47 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 8’inci maddesinin sekizinci fıkrasına dayanarak Kurul kararıyla resmî internet sitesinde ilan edebilecek.

Resmi Gazete’de yer alan yönetmelik değişikliğine ulaşmak için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/08/20220812-3.htm

Ek dosyaya ulaşmak için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/08/20220812-3-1.pdf