AM Best’e göre, ABD’deki tarife değişikliklerinden kaynaklanan hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki volatilite, sigorta şirketlerinin bilançoları üzerinde baskı yaratabilir, hisse senedi portföylerinde gerçekleşmemiş zararlara ve sermaye tabanlarının zayıflamasına neden olabilir.
****
Sigorta sektörüne odaklı kredi derecelendirme kuruluşu AM Best, mevcut 90 günlük ertelemeye rağmen, ABD’deki tarife değişikliklerinden kaynaklanan hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki son volatilitenin sigorta şirketlerinin bilançoları üzerinde baskı yaratabileceğini, hisse senedi portföylerinde gerçekleşmemiş zararlara ve sermaye tabanlarının zayıflamasına neden olabileceğini açıkladı. AM Best, yeni raporunda, tarifelerin gelecekte enflasyonist baskıları artırma ve çeşitli teminat konularında hasar maliyetlerini artırma potansiyeli taşıdığını öne sürdü.
AM Best açıklamasında, “ABD ile Çin arasındaki tarife durumu gelişmeye ve tırmanmaya devam ediyor. Bu raporun yazıldığı tarih itibarıyla Çin, ABD ithalatına yüzde 125 oranında bir tarife uygularken, ABD Çin mallarına yüzde 145 oranında fiili bir tarife uyguladı. Tarifeler her iki ekonomiye de büyük miktarda belirsizlik eklemeye devam edecek. Hisse senedi ve tahvil piyasaları oldukça tepkisel olmaya devam edecek. Tarifelerin uygulanacağı yol ve zamanla ilgili belirsizlik, ekonomik büyüme ve enflasyon üzerindeki etkileri belirleyecek” ifadesine yer verdi.
AM Best’in raporuna göre, fiyat yeterliliği endişeleri mal ve kaza sigortası şirketlerinde artabilir ve sigortacıların daha yüksek fiyatlar talep etmesine ve primleri artırmasına yol açabilir. Bu arada, hayat ve emeklilik sigortacıları, satışları baskılayabilecek ekonomik olumsuzluklara ek olarak, yönetim altındaki varlıkların ve bununla ilişkili ücretlerin azalması ihtimaliyle de karşı karşıya kalabilirler. Bu durum kazançları etkileyebilir.
AM Best, “AM Best analitik ekipleri, tarifelerin etkisini ve ilgili yanıtlarını ölçmek için derecelendirilen şirketlerle görüşüyor. Hemen derecelendirme eylemi yapılmamış olsa da tarifelerin etkisi sigortacılar için muhtemelen kredi açısından olumsuzdur ve bireysel şirket durumlarına bağlı olarak kredi derecelendirmelerinde değişikliklere yol açabilir” diye ekledi
Önerilen tarifeler 90 gün süreyle durdurulurken, AM Best hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarından gelen tepkinin belirgin olduğunu belirtti.
AM Best, tarifelerin yeniden uygulamaya konması halinde 90 gün içinde benzer bir tepkinin ortaya çıkabileceğini de öngördü.