AXA “Büyük Veri” ile sektörü dönüştürüyor

AXA Sigorta, tüm sektörleri kökten etkileyen Dördüncü Sanayi Devrimi’nin getirdiği teknolojik gelişmeleri süreçlerine entegre ederek müşterilerinin, acentelerinin ve çalışanlarının hayatına değer katmaya devam ediyor. Tüm dünyada Büyük Veri becerilerini geliştirmeye odaklanan şirket, Türkiye’de de büyük veriyi kullanarak sektörde ilklere ve fark yaratan projelere imza atmaya devam ediyor.

Yapay zeka ve makine öğrenmesi ile yenilenen süreçler

Veri kullanma yeteneklerine yaptığı yatırımları artıran AXA Sigorta, 2018 yılında iki önemli projeyi hayata geçirdi. “Oto Cam Hasarları Otomasyonu” projesi kapsamında ihbar alınmasından ödemelerin gerçekleştirilmesine kadar uçtan uca tüm süreçlerin otomasyonunu sağlayan şirket, bu sayede otomobil camı hasarı bildiren müşterilerin dosya kontrol ve ödeme süreçlerini saniyeler içinde tamamlıyor. Sistem, ihbarla birlikte gelen parametrik bilgileri ve hasar fotoğraflarını yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojilerini kullanarak işliyor. Devamında ise istatistiklere dayanan karar alma yöntemleriyle iş süreçlerinin yürütülmesini ve müşteriye servisten gelen bilgiler ışığında otomatik bilgilendirme yapılmasını sağlıyor.

Otomobil branşında suistimallerin tespit edilmesini ve engellenmesini amaçlayan “Suistimal Tespit ve Önleme Projesi” ile ise tahmin modelleri, makine öğrenmesi ve görsel işleme gibi farklı büyük veri yöntemlerinin kullanılmasıyla bireysel veya organize tüm suistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Tüm ürünlere yaygınlaştırılabilecek şekilde kurgulanan sistem kasko ürünleri ve trafik sigortalarında ciddi oranlarda kazanımlar sağlıyor. Sistem gelen dosyaları anlık olarak şüphelilik durumuna göre puanlıyor. Bu sayede kasko ve trafik sigortası ürünlerinde hasar prim dengesi sağlanıyor ve AXA Sigortalılar çok daha uygun fiyatlarda poliçe satın alabiliyor.

Büyük veri sektörü dönüştürme gücüne sahip

Büyük veriyi bir inovasyon aracı olarak gördüklerini ve şirketin “Sigorta 4.0” stratejisi kapsamında projeler geliştirdiklerini dile getiren AXA Bilgi Teknolojileri Bölüm Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Ege Örer: “Günümüzdeki veri gerçek anlamda rekabetçi avantaj sağlayan ve şüphesiz ki tüm sektörü dönüştürme gücüne sahip çok kıymetli bir kaynak. Bu kaynak teknolojinin sağladığı güçlü makineler ve tahmin teknikleriyle bir araya geldiğinde, şirketlere müşterilerin ihtiyaçlarını ve karşılaşabilecekleri riskleri daha ince ve hatasız analiz etme becerisi kazandırıyor. Büyük veri kullanımının en güzel örneklerinden olan ve tamamı şirket içinde geliştirilen Oto Cam Hasarları Otomasyonu ile Suistimal Tespit ve Önleme projeleri de ‘Sigorta 4.0’ stratejimizin ‘süreç’, ‘çalışan’ ve ‘müşteri’ hedeflerinin bütününe hizmet ediyor. Oto Cam Hasarları Otomasyonu manuel olan süreçleri otomatize ederek hem çalışan verimliliğine hem de müşteri memnuniyetine doğrudan etki ediyor. Suistimal Tespit ve Önleme sistemimiz ise getirdiği iyileştirmelerle hizmet süremizi kısaltıyor. Ayrıca suistimal kontrolü ile hasar prim dengesini sağlayarak sigortalılarımızın daha uygun fiyatlarla poliçe almasına olanak tanıyor.” dedi.