Fransız sigorta devi AXA’dan Çin atağı

Fransız sigorta devi AXA, Çin’deki iştiraki AXA Tianping Property & Casualty Insurance Company’de kalan% 50 hisseyi 584 milyon euroya satın aldığını duyurdu. Bu anlaşma ile AXA, Asya’daki büyümesini hızlandırmak ve dahası Çin’de bir P & C sigorta şirketinin yüzde 100’üne sahip ilk yabancı sigortacı olmak istiyor.

Açıklama, Alman sigorta devi Allianz’ın, ülkede bir sigorta holding şirketinin hazırlığı için Çin regülatörü CBIRC’den onay aldığını açıkladıktan kısa bir süre sonra geldi. AXA, işleminin mevcut yerli hissedarlardan hisseleri geri almak için AXA Tianping’in sermaye azaltımı yoluyla finanse edileceğini belirtti.
AXA’nın CEO’su Thomas Buberl, AXA Tianping’in, AXA’nın Çin’deki P & C ve sağlık pazarlarının potansiyel büyüme potansiyelini tam olarak yakalayabilmesi için eşsiz bir platform oluşturduğunu belirterek, “Geniş iç varlığını, güçlü dağıtım yeteneklerini ve uluslararası markamızı geliştirerek. Küresel Sağlık ve P & C uzmanlığı ile, Çin’deki mevcut ve potansiyel müşterilerimize yüksek değerli ürünler ve hizmetler sunmayı umuyoruz.” dedi.
Thomas Buberl sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu işlem, Çin sigorta piyasasında türünün ilki bir işlemdir ve ülke çapındaki büyüme ile önde gelen bir P & C sigorta şirketi tamamen yabancı bir şirkete ait olacaktır. Satın alma, Çin’deki operasyonlarımızın Çin’den geleceğine olan inancımızı bir kez daha teyit ediyor.”

2017 yılında, AXA Tianping, 1 milyar euroluk brüt yazılı primle (GWP) Çin’in P & C sigortacıları arasında 15. sırada yer aldı ve Fransız sigorta şirketinin verilerine göre, Çin’deki en büyük 20 P & C sigorta şirketinin tek yabancı yatırım şirketi. AXA Tianping’in Çin’in GSYİH’sının yüzde 85’ini oluşturan 20 eyaletinde 25 şube ve 93 alt şubesi bulunuyor.