SAİK, Paris’te düzenlenen BIPAR toplantısına katıldı

. BIPAR toplantısına  Türkiye’deki acenteleri temsilen SAİK Başkanı Levent Korkut katıldı ve ülkemizdeki sigorta acentelerinin sorunlarını dile getirme şansı buldu.

Acentelerin Sesi Ekibi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Değerli Meslektaşlar,

30/01/2019 tarihinde Fransa başkenti Paris’te başlayan BIPAR (Avrupa Sigorta Aracıları Federasyonu) toplantısı, 30 Ocak akşamı verilen açılış yemeğinden sonra 31 Ocak Perşembe günü yoğun bir gündemle çalışmalar şeklinde devam etmiş ve 01/02/2019 öğlen itibariyle 2019 yılı toplantısı sona ermiştir. Farklı konu başlıklarında önceden belirlenen programlar çerçevesinde değişik Ülkelerden konuşmacılar sunumlarını yapmışlardır. Konuşmacılar hem Avrupa Birliği genelinde ki hem de kendi Ülkelerinde ki sektörel konu ve sıkıntılarla ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaşmışlardır. Toplantıda ki ana gündem maddeleri, yapılan sunum ve konuşmalara dair edindiğimiz bilgilerden kendimizce derlediklerimizi aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

-Bu yıl ki toplantının iki ana gündem maddesi BREXİT (İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma durumu) ve Brokerlik/Brokerler konuları olmuştur.

-BREXİT Konusu Avrupa Birliğine dahil olan diğer Ülkelerde ki Sigortacıların ana endişe konusu olmuş durumda. Ayrılmanın gerçekleşme ihtimaline karşı farklı çözüm önerileri üzerinde ayrıntılı değerlendirmeler ve konuşmalar yapılmıştır.

-Birliğe üye Avrupa Ülkeleri temsilcileri, sektörde 2008 yılından bu yana olumsuzluklar olduğunu belirtmiş ve mutsuzluklarını anlatmışlardır. Aynı konuşmacılar 2018 yılının da sektörel olarak iyi geçmediğini belirtmişlerdir.

-Avrupa Birliği Sigortacılık Komisyonu (IDD) yakın zamanda farklı uygulama değişiklikleri yapmış. Yapılan değişiklerden Hollanda temsilcileri hariç diğer temsilciler memnun değilmiş. Hollanda temsilcilerinin memnun olma nedenide, yapılan değişikliklerin Acentelerin lehine ve Brokerlerin aleyhine olmasıymış.

-Yapılan bazı düzenlemeler sonrasında sorumluluk sigortalarında açıklar, şüpheler tespit edilmiş, bunların aşılması gerektiği konuşulmuştur.

-Sektörel satışlarda oluşan alternatif yaklaşımlar genel rahatsızlıklara yol açmıştır. Faturamatik benzeri yapılar ve büyük bir mobil telefon servis operatörü şirketinin Avrupa genelinde (Ülkemizde de olduğu gibi) sektöre girişi ve çalışmaları başta Yunanistan olmak üzere birçok ülkede sıkıntılara yol açtığı konuşmalarda belirtilmiştir.

-Bir Acente tahsil edilemeyen primlerden sorumluluğu olmadığına dair dava açmış ve kazanmış. Bu nedenle Acentelerin üzerinde ki tahsilat sorumluluğunun kaldırılmasına yönelik uygulamalar başlatılmış.

-Son oturumlarda farklı yasal değişiklikler üzerine bilgilendirme ve konuşmalar yapılmıştır.

Avrupa’da faaliyet gösteren tüm Sigorta Aracılarının en büyük yapısı olan BIPAR’ ın toplantısına Ülkemiz Aracılarını temsil etmek üzere sadece SAİK Başkanı Sayın Levent Korkut ve TOBB Sigortacılık Müdürlüğü yetkilisi Sayın Mehmet Ali Yurtsever davet edilmişlerdir.

Türkiye’deki acenteleri temsilen SAİK Başkanı Sayın Levent KORKUT ülkemizdeki sigorta acentelerinin sorunlarını dile getirerek tüm ülke temsilcileri ile yapılan bu toplantının raporuna yazılmak üzere Ülkemiz adına katkı sağlamıştır.

Acentelerin Sesi Ekibi olarak bu önemli toplantıya Ülkemizi ve bizleri temsilen katılan SAİK Başkanı Sayın Levent Korkut’u kutluyor ve SAİK yönetimine başarılı çalışmalar diliyoruz.”