Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadelede en kötü karneye sahip ülkeler arasında ABD ile Suudi Arabistan başı çekiyor. Listenin ilk üç sırası ise, hiçbir ülkenin yeteri kadar çaba sarf etmediği gerekçesiyle boş bırakıldı. NewClimate Institute ve Germanwatch’un hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Performans Endeksi’nde, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı alan ABD, 60 ülke arasında 59. sırada yer alıyor. En kötü karneye sahip ülke olarak ise Suudi Arabistan gösteriliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapsa da petrol zengini ülkenin, emisyonu azaltma konusunda hedef koymadığı belirtiliyor. Ülkelerin sera gazı salınımları, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji tüketimleri göz önünde bulundurularak hazırlanan sıralamada ilk üç sıra ise boş. Bunun nedeni hiçbir ülkenin iklimle mücadelede sıcaklık artışını iki santigrat dereceyle sınırlandırma hedefine ulaşmak için yeterli katkı sağlamıyor olması.
Türkiye 50’nci sırada
Endekse göre iklimi korumak için en fazla çalışan ülke ise yenilebilir enerji kaynaklarından iyi verim sağlayan İsveç. İsveç’i elektrik ihtiyacının yüzde 42’sini yenilebilir kaynaklardan sağlayan Fas izliyor. Türkiye endekste düşük performansa sahip ülkelerin arasında 50. sırada yer alıyor. Türkiye’nin Paris Anlaşması’na henüz imza atmadığının vurgulandığı raporda, hükümetin kömüre olan desteğinin eleştiri topladığı belirtiliyor. Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışının bu yüzyıl içinde sanayi devri öncesine kıyasla iki derecenin, hatta mümkünse 1,5 derecenin altında tutulmasını hedefliyor. Almanya’ya kömür eleştirisi
Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenen BM İklim Konferansı sırasında yayınlanan rapora göre Almanya ise bu yıl 22’nci sıradan 27’nci sıraya geriledi. Bu durumun nedeninin Almanya’nın yüksek linyit kullanımının neden olduğu belirtiliyor. Dünyanın en büyük sera gazı üreticisi Çin’in bu yıl 41’inci sıradan 33’üncü sıraya yükseldiği belirtiliyor. Bunun arkasında Çin’in sera gazı salımında 2014 ile 1026 yılları arasında ciddi bir artış olmaması yatıyor.
Basit yöntemlerle enerji tüketiminde tasarruf edin
Enerji verimliliği danışmanlık ve uygulama şirketi Enervis, basit önlemlerle konut faturalarında yüzde 30’a varan tasarruf sağlanabileceğine dikkat çekiyor. Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, enerji verimliliği ve tasarrufu için evlerde ve işyerlerinde kolayca uygulanabilecek önlemlerle hem enerji tüketimi hem de maliyetten tasarruf edebileceğini belirterek, “Binanın toplam inşaat maliyetinin sadece yüzde 3’ünü oluşturan ısı yalıtımıyla yıllık yakıt tüketiminde en az yüzde 50 tasarruf sağlayabiliriz” dedi.
Ufak değişiklikler çok şey kazandırır
Enervis’ten yapılan açıklamaya göre, binadan kaçan ısı miktarını azaltan ısı yalıtımı, enerji tasarrufu için ilk ve en önemli adım olarak öne çıkıyor. Ancak yatırım gerektirmeyen, basit yöntemlerle de enerji tüketimini en aza indirmek mümkün. Özellikle ısıtmada gün ışığından mümkün olduğunca çok yararlanmak gerekiyor. Güneşli günlerde ısınmak için ısıtıcı kullanmak yerine perdeleri açarak evin güneşle ısınmasını sağlamak çok basit bir yöntem gibi görünse de önemli miktarda tasarruf sağlıyor. Enerji tasarrufu için uygulanabilecek diğer basit yöntemlerden bazıları ise şöyle:
• Kuzeye bakan pencerelerinizin perdelerini, varsa panjurlarını kışın kapalı tutun.
• Oda sıcaklığını 1 derece azaltarak yüzde 6 enerji tasarrufu yapmak mümkün. Oturma odaları için 22 °C, yatak odaları için de 20 °C olan ideal oda sıcaklıklarını tercih edin.
• Radyatörlerinizin önünü uzun perde ve/veya mobilyalarla kapatmayın.
• Evinizi havalandırmak için güneşli veya öğlene yakın zaman dilimini tercih etmeye çalışın.
• Buzdolaplarınızın arkasında hava sirkülasyonu için yeterli boşluk bırakın.
• Beyaz eşya veya ısıtma soğutma amaçlı cihaz alırken, ihtiyacınıza uygun kapasitede ve enerji verimli olanları tercih edin.
• Kapı ve pencere kenarlarındaki boşlukları yalıtım bantlarıyla kapatın.
• Isı verimliliği yüksek çift cam kullanarak ısı kaybını yüzde 50 oranında azaltabilirsiniz.
• Gereksiz durumlarda lambaları söndürerek tasarruf edin. Özellikle çocuklar bu konuda daha duyarlı hale getirilebilir.
• Bir akkor lamba, kompakt floresan veya LED’li lambayla değiştirildiğinde, aydınlatma maliyeti yüzde 80’e varan oranlarda azalır.
• Kullanmadığınız zamanlarda şarj aleti, televizyon, bilgisayar ve radyo gibi elektrikli aletlerin fişlerini prizden çekin