Profesyonel Hayatta Hedefler Belirlemek Önemli! Ya Sonrası?

Ya kendi hedefleriniz olacak ya da hayatınızı başkaları için çalışarak geçireceksiniz. Yapılacak en doğru şey belki de kendi hedeflerinizi gerçekleştirmeye odaklanırken, çevrenizdeki insanların da hedeflerine ulaşmalarında onlara destek olabilmektir.

Babuda İnsan Kaynakları Eğitim Danışmanlık tarafından kaleme alınan yazıda profesyonel hayattaki hedefler ve sonrasına yönelik önemli ipuçları veriliyor.

 Profesyonel iş hayatına ilk atıldığınız yıllardaki belki hedeften çok hayal özellikleri taşıyan düşüncelerinizi hatırlamaya çalışın. Pek çoğu belki çocukluk yıllarınızda edindiğiniz alt benliğinizi oluşturan temel yapıtaşlarından oluşan, içinde yetiştiğiniz aileden, akrabalardan, akademik yolculuğunuzdan ve sosyal çevrenizde geliştirdiğiniz iletişim şeklinden etkilenen birçok temel inançtan izler taşıyorsunuz. Geride kalan onca deneyim size farklı şeyler söyledi belki, siz birçoğunu göz ardı ettiniz, gizil alanlarda kalan kendinizin de farklında olmadığı pek çok deneyimle değişti planlarınız. Hem bilinç hem de bilinçaltı seviyede kendinize en uygun hedefleri belirlemek güç olsa da ne istediğine tam olarak karar vermekle başlıyor tüm bu süreç ve aslında nereye nasıl varacağınızı da bu temel inançlar belirliyor.

Hedefleri belirlediniz, zamanla başkalaştı, değişti, evrildi ve şu anda bulunduğunuz yere geldiniz. Tam da bugün olduğunuz kişi olarak, belki yolculuğunuza ilk çıktığınızdan farklı öncelikleriniz, farklı hedefleriniz var. Peki bundan sonra, “bugünden sonra” nereye gitmek istiyor, nelere ulaşmak istiyor, beklentilerinizi ne şekilde yönlendirmek, kendinizi hangi alanlarda geliştirmek ya da hangi yeteneklerle donatmak istiyorsunuz? Bu soruların net cevapları sadece sizde gizli. Aklınıza bu satırları okurken yaptığınız hatalar da gelmiş olabilir, hatta pişmanlıklar da. Bunun hiçbir önemi yok. Asıl önemli olan yeni hedeflere koşabilmek, bu enerjiyi içinizde yeniden o ilk işe başladığınız ilk şirketinizi açtığınız heyecana tekrar taşıma potansiyelini keşfedip yeniden ateşleyebilmek.

Kişisel gelişimle ilgili yayınların ya da videoların pek çoğunda bir başlık olarak karşımıza çıkar; “gerçekçi, ulaşılabilir, ölçülebilir hedefler belirlemek”… Kişisel kariyer planınızı yaparken ya da girişimci iseniz yeni bir yatırıma hazırlanırken, ilk basamaklardan bir tanesidir hedefler. En büyük ve ulaşılmaz sanılan hedefler de sadece küçük bir adımla başlar, “evet!”

Peki ya sonrası?

Amerikalı petrol milyarderi Haroldson Lafayette Hunt, başarısının sırrı sorulduğunda şunları söyler: “Başarılı olabilmek için sadece iki şeye ihtiyaç vardır: 1. Ne istediğinize tam olarak karar verin. 2. Onu elde etmek için ödeyeceğiniz bedeli hesaplayın ve ödeyin!”

Belirlediğiniz hedefler için ödenecek bedellerin neler olduğunu biliyor ya da hesaplıyor musunuz? “Başarılı”, “mutlu”, “haklı”, “varlıklı” olmak… Kimi zaman bir tercih yapmak zorunda kalıyorsunuz ancak alternatifleri değerlendirme kriterlerinizi farklı açılardan da değerlendiriyor musunuz? Yeteneklerinizi geliştirmek için ayıracağınız zaman ve kaynak, sonrasında ayırdığınız kaynağı telafi eden bir getiri sağlıyor mu?

Hayatını öğrenmeye ve öğrendiklerini paylaşmaya adayan Brian Tracy, “Hedefler, yasaların sizin için çalışmasını sağlar” der. Tracy’e göre her gün biraz daha yaklaşmaya çalıştığınız net hedefleriniz olduğunda tüm evren hedeflerinizin gerçekleşmesi doğrultusunda otomatik olarak çalışmaya başlar. Böylelikle içinizde olan gizil enerjinin kilidini açarsınız. Tüm hayatınızı hedefleriniz odağında şekillendirdiğinizde, sizin için mümkün olabileceğini hayal bile edemediğiniz şeyleri, düşündüğünüzden daha az bir çabayla başarmaya başlarsınız. Büyük başarıları elde etmenizin tek ve en büyük engeli, sizi farklı şekilde hareket etmeye zorlayan konfor alanınızdan çıkmak istememeniz, aslında alışkanlıklarınızdır.

Aslında çoğumuz içten içe değişimden korkarız. Konfor alanımızdan çıkmaz istemesek de şartlarımızın sürekli iyileşmesini isteriz. Ancak ilerleme ve büyüme, sürekli ve mutlaka bir değişim gerektirir. Biz istesek bile zaten hayatımız sürekli aynı şekilde devam etmez. Evrilir, bazen iyileşir bazen kötüleşir, ama mutlaka değişir. O halde değişimi nasıl kucaklayacağımız ya da değişimden nasıl kaçmaya çalışacağımız arasında yaptığımız seçim bizim gelişim noktamızı da belirleyecektir.

Profesyonel hayatta başarılı olmak istiyorsak temel noktalardan birini bilerek ilerlemek gerekir; “Hedefleri olmayan insanlar, hedefleri olanlar için çalışırlar.” Ya kendi hedefleriniz olacak ya da hayatınızı başkaları için çalışarak geçireceksiniz. Yapılacak en doğru şey belki de kendi hedeflerinizi gerçekleştirmeye odaklanırken, çevrenizdeki insanların da hedeflerine ulaşmalarında onlara destek olabilmektir.

Yaşadıklarınızdan fazlasını öğrendiğiniz, bilgilerinizi keyifle paylaştığınız, daha az bedel ödeyip, daha çok hedefinize ulaştığınız bir ay diliyoruz.

Olası soru ve görüşleriniz için [email protected]