Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurumu kuruluyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında bugün açıkladığı “Yapısal Dönüşüm Adımları” paketinde BES ve sigortacılığa yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Albayrak, BES ve sigortacılık konusunda şunları söyledi:

*Bireysel emeklilik sistemi yeniden yapılandırılacak. Etkin bir tasarruf sistemi oluşturulacak.

*Tüm paydaşların katılımıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek. Kıdem tazminatı fonuyla BES’in entegrasyonu sağlanacak. Daha sürdürülebilir bir emeklilik sistemi fayda sağlayacak. Vatandaşlarımız emekli olunca nasıl geçinirim kaygısı taşımayacak.

*Tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığımızı azaltacağız.

*Şirketlerimiz çok daha kolay, ucuz ve uzun vadeli bir biçimde yeni yatırımlarını finanse edebilecekler. Önümüzdeki süreçte ekonomimize fayda sağlayacak güçlü bir emeklilik sistemini hızla hayata geçirmeyi planlıyoruz.

*Vatandaşların kazançlarına göre bireysel, tamamlayıcı bir emeklilik sistemini yeniden ele alacağız, bununla birlikte kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz. Kurumsal yönetim standartları yükseltilecek. Finansal yönetim kalitesi artırılacak.

*Hedefimiz her iki reformu hayata geçirmek ve 2020 yılından itibaren fiilen bu reformları gerçekleştirmek.

*Oluşturacağımız sistem tüm ana paydaşlara, çalışanlara, işverenlere, devletimize katma değeri en yüksek olacak şekilde oluşturulacak.

*Emeklilik sistemindeki reformla toplanan fonlar milli gelirin yüzde 10’unu bulacaktır.

*Sigortacılık denetleme ve düzenleme kurumu ( SDDK) kuruyoruz. Türk Re kuruldu ve kısa sürede faaliyete geçecek.