Sektör Tarsus’ta geleceğini konuştu

01. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odasının 140. Kuruluş Yılı etkinlikleri ile eş güdümlü olarak düzenlenen toplantı büyük ilgi gördü.

Acentelerin Sesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Değerli Meslektaşlar,

28 Haziran 2019 Tarihinde TOBB SAİK (Sigorta Acenteleri İcra Komitesi) Koordinatörlüğü ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Sektörel temsil ve katılım anlamında büyük bir organizasyon düzenlendi. Toplantıya katılan TOBB Sektör Meclisi ve İstanbul İl Delegesi meslektaşlarımızdan aldığımız bilgileri sizlerle paylaşmak istedik. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odasının 140. Kuruluş Yılı etkinlikleri ile eş güdümlü olarak düzenlenen toplantının Sektörel anlamda şimdiye kadar yapılmış en geniş katılımlı toplantılardan olduğunu söyleyebiliriz. Tarsus toplantısına katılan birbirinden önemli ve değerli isimleri de sizlerle paylaşıyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr. Ahmet Genç,

TOBB Yönetim Kurulu ve SAİK Daimi Üyesi Sayın Hakan Ülken,

Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı Sayın Mete Güler,

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Sayın M. Akif Eroğlu,

TOBB Sigorta Sektör Meclisi Başkanı Sayın Yavuz Özçağın,

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Sayın Ahmet Nedim Erdem,

TOBB Sigortacılık Müdürü Sayın Mevlut Söylemez,

SEGEM Müdürü Sayın Armağan Koçesen,

Sigorta Gözetim ve Bilgi Merkezi Müdürü Sayın Murat Hakseven,

Ak Sigorta Genel Müdürü Sayın Uğur Gülen ve Genel Müdür Yardımcısı Sayın Fahri Altıngöz,

Axa Sigorta CEO’su Sayın Yavuz Ölken,

Doğa Sigorta CEO’su Sayın Nihat Kırmızı,

Güneş Sigorta Genel Müdürü Sayın Atilla Benli,

Halk Sigorta Genel Müdürü Sayın Bülent Karan ve Genel Müdür Yardımcısı Sayın Habip Çetinkaya,

Generali Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mine Ayhan,

HDI Sigorta Genel Müdürü Sayın Ceyhan Hancıoğlu,

Koru Sigorta Genel Müdürü Sayın Soner Şahin,

Maher Holding CEO’su Sayın Levent Uluçeçen,

Mapfre Sigorta Bölge Koordinatörü Sayın Yılmaz Arı,

Sompo Japan Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Sayın Özer Şimşek ve Genel Müdür Yardımcısı Sayın Şenol Ortaç,

Quick Sigorta Genel Müdürü Sayın Ahmet Yaşar.

Sigorta Sektörünün önde gelen onun üzerinde Şirketinin üst düzey yöneticileri katılım bildirmekle yetinmeyip toplantıya katılmaları için kendi Acentelerine davet videoları ile duyuru yaptılar.

“Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SDDK) ile Sigorta Sektörünün 2023 Vizyonu, Hedefleri ve Beklentileri“ başlıklı Panel de Tarsus buluşmasının en önemli etkinliklerinden biri oldu.

Etkinlik açılış konuşmaları ile başladı, açılış konuşmaları Tarsus Ticaret Odası başkanı Rayın Ruhi Kolçak, TOBB yönetim kurulu üyesi ve TOBB SAİK daimî üyesi Hakan Ülken, Hazine ve Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr. Ahmet Genç, Tarsus ve Mersin Belediye Başkanları, Mersin Valisi ve Kalkınma Bakanı Sayın Lütfü Elvan tarafından gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının ardından “Tarsus Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni” düzenlendi.

Açılış konuşmaları ve Ödül Töreninin Ardından “SDDK (Sigorta Düzenleme ve denetleme kurulu) ile “Sigorta Sektörünün 23 Vizyonu, Hedefi ve Beklentileri” konulu panele başlanıldı.

Panelin konuşmacıları Sayın Dr. Ahmet Genç, TSB (Türkiye Sigorta Birliği) Genel Sekreteri Sayın M. Akif Eroğlu ve SAİK Başkanı Sayın Levent Korkut oldular.
Panelistlere SDDK ve 23 Vizyon, Hedef ve Beklentileri konusunda sorulara cevap verdiler. Sayın Ahmet Genç; SDDK nın kurulmasının bakan nezdinde açıklandığını ve bu konudaki çalışmaların hızla sürdüğünü belirtti. Sayın Genç kurulun hem bağımsız bir yapı olması hem de mevcut mevzuat sisteminin ağır işlemesinden kaynaklanan sorunların giderilmesi adına önemli ve gerekli olacağını söyledi. TSB Genel Sekreteri Sayın Eroğlu ise, SDDK nın mutlaka kurulmasını istediklerini söyledi. Hızlı ve etkin kararlar alınması adına kurulacak kurulun doğru bir yapılanma olacağını belirtti. SAİK Başkanı Sayın Levent Korkut SDDK nın Acenteler ve Sektör açısından çok önemli bir konu olduğunu, ama beraberinde bu kurulun mutlaka bağımsız bir yapısının olması gerektiğini söyledi

Sayın Korkut kurulacak kurulun Sigorta Şirketlerinin temsilcilerinin Acenteleri temsilen SAİK Yöneticilerinin, Eksperleri temsilen SEİK Yöneticilerinin ve sigorta konularına vakıf tecrübeli kamu yöneticilerinden oluşması gerektiğini söyledi.

Toplantıyı takip eden şirket üst düzey yöneticilerinin tamamı SDDK’nın ivedilikle kurulmasının gerekliliğini belirterek bağımsız çalışacak bir kurulun çözülmesi uzun süreler alan sektör sorunlarının çok kısa sürelerde etkin çözümler üreteceğine inandıklarını söylediler.

Panelin ikinci konusu olan 2023 vizyon ve beklentileri konusunda sayın Dr. Ahmet genç 2007 yılında çıkarılan sigorta kanunundan bugüne kadar alt yapı ve diğer hazırlıkların yapıldığını söyledi. 2023 vizyonu adına bundan sonra yeni reformların yapılmasının önem arz ettiğini bahsetti, TSB Genel Sekreteri Akif Eroğlu 2023 yılına kadar ve sonraki yıllarda sigorta sektörünün büyümeye devam edeceğini ve sigorta acentelerinin de bu büyüme içinde önemli rol alacağını düşündüğünü bildirdi. Sayın Eroğlu 2023 vizyon ve hedefleri için TSB tarafından bir eylem planı hazırlandığını belirtti ve bu eylem planının en önemli parçalarından birinin yeni jenerasyon kuşaklar ve onlara yönelik çalışmaların olacağını söyledi. SAİK başkanı sayın levent Korkut sigorta acentelerinin hem sektör hem şirketler açısından en önemli faktör olduğunu belirterek 2023 hedeflerine ulaşmak adına SAİK olarak düşüncelerini açıkladı

Acente segmentasyonuna dair bir üniversite aracılığı ile önemli bir akademik çalışma yaptırıyoruz. Bu çalışma sonucunda çıkacak rapora göre 2023 yol haritasını belirleyeceğiz.
Sektörün sağlıklı büyümesi için sektör paydaşlarına yol gösterici oluyoruz.
Sigorta acenteliği akademisi kurulması gerektiğini düşünüyoruz ve bu konuda bir çalışma başlattık
Acente eğitimlerine yönelik olarak planlamalar ve TSB il ortak çalışmalar ve iş birliği planlıyoruz.
Penatrasyonun arttırılması için TOBB SAİK – TSB ve tüm paydaşlar ortak çalışmalar yapmalıyız.
Toplantıya katılan SEİK başkanı sayın Ahmet nedim erden de SDDK nın kurulmasını desteklediklerini ve hem eksperler hem acenteler açısından sorunların çözümü adına faydalar sağlayacağını bildirdi.

Diğer toplantılardan farklı olarak İnteraktif olarak sürdürülen, başarılı ve verimli bir şekilde tamamlanan Panelin ardından son bölümde katılan sigorta acentelerinin soru görüş ve önerilerinin alındığı son bölüme geçildi. Bu bölümü de yöneten Moderatör sayın Noyan Doğan toplantının üst düzey katılım ve katılımcı sayısı açısından şimdiye kadar gördüğü en iyi toplantı olduğunu bildirdi.

Uzun süren bu bölümün ardından da SBM Sigorta Gözetim ve Bilgi Merkezi Müdürü Sayın Murat Haksever tarafından katılımcılara SBM nin işleyiş ve yapısı hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

Toplantıya; Adıyaman,Adana, Afyon Antalya Batman Bursa Çorum Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Karaman, Kahramanmaraş, Kars, Kütahya, Mardin, Mersin, Nevşehir, Urfa İllerinden TOBB Sigorta Sektör Meclisi Üyeleri TOBB İl Delegeleri ve bu İllerden Acenteler de özveri gösterip mesleğine sahip çıkmak adına katılmışlardır.

Sektörel açıdan çok başarılı ve önemli bulduğumuz bu toplantıyı düzenleyen SAİK yönetimine ve 140. Yılını kutlayan Tarsus Ticaret Odası yönetimine katkıları ve misafirperverlikleri için mesleğimiz ve acenteler adına teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyoruz.”