Zorunlu deprem sigortasında asgari prim tutarları artırıldı

Zorunlu deprem sigortasında asgari prim tutarları artırıldı. Bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı da yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın 190 bin liradan 215 bin liraya yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, asgari prim tutarı her halükarda deprem risk bölgesine göre birinci bölgeden beşinci bölgeye sırasıyla 110, 80, 60, 50 ve 40 liradan az olamayacak.  Bundan önce asgari prim tutarları birinci bölgeden beşinci bölgeye sırasıyla 95, 70, 55, 45 ve 35 liraydı.

İnşaat ruhsat yılı, 2000 ve öncesi olan binalarda ise tarife fiyatı yüzde 10 artırılırken, zemin üstü toplam kat sayısı 3 veya daha az olan binalarda tarife fiyatı yüzde 10 indirilecek. Zemin üstü kat sayısı 8 ve üzeri olan binalarda tarife fiyatı ise yüzde 10 artırılacak. Kat sayısı hesabına zemin kat ve altında kalan bodrum katlar dahil edilmeyecek. Poliçe süresinin sonunda sigortanın en geç 30 gün içinde yenilenmesi durumunda, yenilenen poliçe için tarife fiyatları üzerinden ise yüzde 10 indirim yapılacak.

Tebliğe göre, diğer yapı grubuna yenileme indirimi hariç olmak üzere herhangi bir indirim ya da sürprim uygulanmayacak. Birleşen indirimler ve sürprimler birbiri ile toplanarak uygulanacak.

Öte yandan Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın 190 bin liradan 215 bin liraya yükseldi. Yeni tebliğe göre, sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri de düzenlenirken, bu kapsamda çelik, betonarme ve karkas yapılar için söz konusu bedel 890 liradan bin 20 liraya, yığma kagir yapılar için 635 liradan 725 liraya, diğer yapılar için 310 liradan 355 liraya çıkarıldı.