Doğal yeteneklerimizle başarılı bir kariyer mümkün mü?

Geçen ayki sayımızda başarılı bir kariyer için harekete geçmenin öneminden bahsetmiştik ve ideal kariyerimizi tanımlarken rotamızı nereye çevireceğimizin kritik öneme sahip olduğundan.

Amerikalı yazar ve konuşmacı Wayne Dyer, her bebeğin dünyaya gizli emirler almış olarak geldiğini söyler.

Peki sizin gizli emirlerinizi nelerdir? Ne yapmak için doğdunuz? Sizi farklı yapan, başka insanlardan ayıran özel yetenekleriniz nelerdir?

Peki yapmanız gereken şeyi bulduğunuzu nasıl anlayacaksınız? Bu ayki yazımızda, doğru alanda çalıştığınızı anlamanız için kısa bir test yapalım istiyoruz. Aşağıdaki sorulara yanıtınız evet ise, haberler iyi… Doğru alandasınız!

  1. Çalışırken mutlu musunuz? Yaptığınız işte yeni şeyler öğrenmek ilginizi çekiyor mu?
  2. İşinizi en iyi şekilde yapmak istiyor musunuz? Alanında en başarılı isimler arasında yer alma isteği sizi heyecanlandırıyor mu?
  3. Alanınızdaki başarılı insanlara hayranlık duyuyor musunuz? Onlar gibi olmak istiyor, aynı seviyede bir başarıyı yakalamak istiyor musunuz?
  4. Seçmiş olduğunuz alanla ilgili yeni şeyler öğrenmeye hevesli misiniz? İşinizle ilgili kitaplar okumak, araştırma yapmak, kurslara katılmak istiyor musunuz?
  5. Başka insanlar sizin yaptığınız işi yapmakta kimi zaman güçlük çekerken, siz çok doğal ve kolay şekilde mi yapıyorsunuz?
  6. Kendinizi işinize verdiğiniz sırada sanki zaman duruyor mu? Yemek yemeyi, bir şeyler içmeyi, mola vermeyi unutarak, kendinizi saatlerce yaptığınız işin başında bulduğunuz oluyor mu?
  7. İş hayatınızda elde etmiş olduğunuz başarılar kendinizi hayatınızdaki diğer şeylerden daha mutlu hissetmenizi sağlıyor mu?
  8. Çalışmadığınız zamanlarda, örneğin o andaki projeniz üzerinde düşünmeyi ve ondan söz etmeyi seviyor musunuz? Özel hayatınız ve işiniz arasında çizgiler kimi zaman kolay aşılabiliyor mu?
  9. Sizinle aynı işi yapan insanlarla görüşmek ve beyin fırtınası yapmaktan keyif alıyor musunuz?
  10. Dış etmenlerin aynı kaldığını varsayarsak, iç sesiniz “emekli olana kadar bu işte çalışabilirim” diyor mu?

Yukarıdaki sorulara yanıtlarınız hayırlarla dolu ise, unutmayın, farklı kariyer fırsatları önümüzde biz bakmadıkça belirmeyecek. Tek bir noktadan süzülen binlerce ışık huzmesi gibi, sonsuz olasılıkla dolu bir evrende olduğunu hayal etmek, çaresizce ve imkânsız olasılıkları düşünmekten hem daha motive edici hem de daha olumlu sonuçlara ulaşmanızı sağlayan etkiler doğurmaya gebedir.

Farklı kariyer fırsatlarını değerlendirmek mümkünse profesyonel iş hayatının ilk yıllarında yapılması gereken bir değişiklik olmalıdır elbette. Kişisel kariyer danışmanlığı görüşmelerinde kimi zaman karşılaştığımız şekilde, 10 yılın üzerinde iş deneyimi olan profesyonellerin farklı sektörlerde iş arayışına girmesi, zorunlu olmayan durumlarda tavsiye edilmez. Ancak unutulmaması gereken en önemli noktanın neyin doğru olduğunu karşımızdan duymak ya da onaylanmak istediğinin değil, tüm benliğinizle hissettiğiniz şey olduğunu düşünüyoruz.

Örneğin Donald Fisher, aradığı jean’i bir türlü bulamayınca 1969 yılında Gap mağazasını kurar; Fisher ilk mağazasını açtığında 40 yaşındadır, hem de bu alanda hiçbir deneyime sahip değildir. Stan Lee ise, 1961 yılında ilk çizgi romanı Fantastik Dörtlü’yü yarattığında 39 yaşındadır. Birkaç yıl içinde de Örümcek Adam, X-Men gibi Amerika’nın ikonu olmuş Marvel evrenini yaratır. Vera Wang, 40 yaşında moda endüstrisine girmeden önce bir gazeteci ve patencidir, bugün dünyanın en önde gelen kadın tasarımcılarından biri. Henry Ford,1908 yılında Model T’yi yarattığında 45 yaşındadır. Liste uzayıp gidiyor…

Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere asla geç değildir ve unutmayın sizin için doğru zaman; “ŞİMDİ”dir!

Doğal yeteneklerinizin sevdiğiniz işe dönüştüğü başarılı ve keyifli bir kariyer diliyoruz.

 

Eda DAĞDELEN

Yönetici Ortak, BABUDA İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİM DANIŞMANLIK

[email protected]