Okan Utkueri: İşimizi eskiden olduğu gibi yapmaya devam edemeyiz

Sigorta Tatbikatçıları Derneği tarafından gerçekleştirilen “11. İstanbul Uluslararası Sigortacılık Konferansı”nın Sürdürülebilirlik İçin Teknoloji ve İnovasyonun Rolü” başlıklı panelinde konuşan Okan Utkueri, sigortacıların İşlerini eskiden olduğu gibi yapmaya devam etmeleri halinde başarılı olamayacaklarını söyledi. “Bundan 30 yıl önce cebimizdeki telefondan internete bağlanıp her şeyi oradan yapacağız deseydim kimse inanmazdı” diyen Utkueri şöyle devam etti:

En büyük yatırım yapay zeka ve blockchain’e

Google, Apple, Amazon ve Facebook gibi teknoloji devleri günümüzde gelişimin tetikleyicileri. Bizi onlar yönlendiriyor ve bunun en temel sebebi de iPhone. Apple iPhone’dan 150 milyar dolar gelir elde etti. 250 milyar dolar varlığı olan Apple, 100 ülkeden daha büyük bir şirket haline geldi. Starup’lara 120 milyar dolar yatırım yapıldı 2018’de çünkü  gelecek orada. Dünyada 1 milyar doların üzerinde değeri olan 330 unicorn var, Çin ve ABD arasında bu alanda da rekabet var. Daha çok yapay zeka ve blockchaine’ yatırım yapıyorlar. Startup’lar hayatımızdaki her şeyi alt üst ediyor. Artık televizyon izlemiyoruz, yayınları internetten takip ediyoruz. Ev telefonu hiç kullanmıyoruz. Tesla, Google gibi şirketler sigortaya da göz diktiler. Umarım sigorta sektörü bu yıkımın dışında kalır. Ama gelişmeler sektörlerin dışından geliyor. Endüstrinin ana oyuncuları yıkıcı olamıyor ama yıkıcı unsurlar etkili olduktan sonra ayak uydurmak için çaba sarf ediyorlar ama çok geç oluyor. Örneğin hiçbir geleneksel otomobil firması Tesla’yla yarışamıyor.

Sigortacılıktan da örnek veren Utkueri, “Sigorta sektöründe de ana rüzgar insurtechler. 2500 insurtech 4 milyar dolar yatırım aldı geçen yıl. Root, Metromile, Lemonade, Trov, ve Oscar bunların önde gelenleri. Root bir alet veriyor ve bir ay kullandıktan sonra fiyatlama yapıyor. Sonraki her ay kullanıma göre fiyat ve öneriler geliyor. Sektördeki birçok büyük şirket aynı bolckchain insurtech’ine ortak oldu. Rekabet artık farklı bir boyuta taşınıyor” dedi.

Açık sigortacılığın hızlı bir şekilde geldiğine de dikkat çeken Utkueri, gelecekte yıllık poliçelerin belirli bir zaman dilimi için yapılan poliçelerle değişeceğini ve sektörde blockchain uygulamalarının yaygınlık kazanacağını vurguladı. Sigortacı olmayan şirketlerin sigorta şirketleriyle rekabete gireceğini söyleyen Utkueri, yeni dönemde hayatta kalmak isteyen sigorta şirketlerinin dönüşüme ayak uydurması gerektiğinin altını çizdi